Папата в Раковски: Господ е нелечим оптимист (обновена)

Никога не съм познавал някой песимист, който да е направил нещо добро

Папата в Раковски: Господ е нелечим оптимист (обновена) | StandartNews.com

"В този момент гласовете ни се сливат и в унисон изразяват пламенното желание за мир: нека мирът се разпространи по цялата земя! В нашите семейства, във всеки от нас и особено по тези места, където толкова много гласове са били заглушени от войната, задушени от безразличие и игнорирани от смазващото съучастие на заинтересуваните групи."

„Трябва да бъдем внимателни, ние сме изпаднали в една култура на прилагателните, на етикетите – този човек е такъв, онзи е онакъв, а Бог не иска това. Всеки човек е личност, това е образ Божи и никакви прилагателни не са необходими“, каза папа Франциск в речта си пред католическата общност в църквата „Св. Архангел Михаил“ в квартал „Секирово“.
Това се отнася и за тези, които се занимават с клюки и сплетни. „Колко лесно до нас стигат клюките, винаги лепваме някакви етикети на хората. Трябва да преминем от културата на прилагателните към културата на съществителните“, посъветва събралите се в храма Светият отец.
Папа Франциск каза, че този, който обича, не си губи времето да се оплаква, той винаги вижда смисъл да прави нещо. „Песимистите никога нищо добро не правят, те рушат всичко, докато любовта винаги отваря вратите“, отбеляза Светият отец.
„Господ е един нелечим оптимист, винаги се стреми да ни води напред, да разчита на нас. Никога не съм познавал някой песимист, който да е направил нещо добро“, добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай