Звук и светлина на Царевец за авджиите в България

Звук и светлина на Царевец за авджиите в България | StandartNews.com

Велико Търново. Ловджии от цялата страна си дават среща в старата столица. Вместо да преследват дивеч в гората авджиите се събират в Търново на 13 и 14 юни за да отбележат 130 години от организираното ловно движение в България. Честването се организира от великотърновското Ловно-рибарско сдружение "Сокол-1884", Съюза на ловците и риболовците в България и Община Велико Търново.

Ловците ще покажат най-интересните моменти от ловните излети в изложба на тема "130 години организирано ловно движение в България",. Експозицията ще бъде открита на 13 юни от 17,00 ч. в Изложбените зали „Рафаел Михайлов". В петък вечерта ловните дружинки организират шествие-парад на ловните знамена, което ще премине по главната улица и ще стигне до Царевец.

В шествието ще вземат участие близо 1000 ловци и гости от цялата страна, каза председателят на великотърновското ловно-рибарско дружество Димитър Йорданов. Сред авджиите от 90-те ловни дружества, ще има и жени-ловци от Женския клуб "Бендида". В шествието ще се включат и деца-риболовци, състезатели по ловна и спортна стрелба, ловци с кучета, както и представители на соколарски клуб, които ще покажат две ловни птици.

"С парада на ловните знамена искаме да възстановим една традиция, която е била прекъсната за много години. Първият парад на авджиите е проведен във Варна през 1922 г., като участниците в него са почели паметта на загиналите във войните ловци ", каза Йорданов. На площада пред Царевец същата вечер кметът Даниел Панов и председателят Националния ловен съюз Иван Петков ще наградят заслужили деятели на ловното движение. За ловците вечерта специално ще свири Военния духов оркестър, а финала ще бъда поставен с аудио-визуалния спектакъл "Звук и
светлина".
Във втория ден на тържествата ще се проведе традиционният ловен събор в околностите на Къпиновския манастир, на който се очаква да се съберат хиляди ловци от цялата страна. Официалното му откриване е от 11,00 часа. Там ще бъдат отличени заслужили членове на великотърновското ловно дружество, след което ще има тържествен обяд и празничен концерт. Събора се провежда в подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай