Звезда на Калягин и Морфов блести в Стара Загора

Звезда на Калягин и Морфов блести в Стара Загора | StandartNews.com

Стара Загора. Алена Ивченко, една от най-елитните и ефектни руски актриси, е сред специалните гости на първия международен кинофестивал в Стара Загора "Златната липа", който стартира на първи юни. Бляскавата блондинка е фаворитка на баш театралите Александър Калягин, Роберт Стуруа, Александър Морфов, Александър Галин. Алена получава суперлативи за своята Порция в "Шейлок" - за нея тя е номинирана за "Чайка" в категория "най-съблазнителна жена". В киното Ивченко е Екатерина Велика в "Господар и разбойник". По червения килим пред операта в града на липите ще дефилират още звезди от чужбина.

Режисьорът оператор Ласло Ковач печели респекта на международната гилдия, когато напуска държавната телевизия в Унгария, за да създаде независимата продуцентска компания "Студио Конкам". Екологичните проблеми са сред акцентите в проектите му. В Стара Загора идва и Дато Джанелидзе - автор на дузина награждавани ленти. Камерите и светските хроникьори ще следят още Жан Паоло Куньо, режисьор на "Доброто общество" - хита, с който откриват феста. Той снима Salvatore - This Is The Life - първия италиански филм, продуциран от "Уолт Дисни" и получил "Златен глобус" през 2008-а.

Публиката в Стара Загора ще види и Маурицио Николози, който играе в "Доброто общество" и в още редица зрелищни творби, където партнира на Микеле Плачидо и Джанкарло Джанини. Между гостите е и Карлес Торас, който снима Joves, Trash и "Отворено 24 часа", получили висока оценка от гилдията. Двама атрактивни съседи ще фокусират интереса на съсловието.

Драшко Джурович от Черна гора е режисьор на късометражки, музикални клипове, реклами, телевизионни предавания и на игралния "Асо пика - лош късмет". Някои от тях са награждавани на фестове в Скопие, Белград, Уест Палм Бийч, Стокхолм, Ню Йорк, Ростов на Дон. Лазар Ристовски е излизал на сцената около 4000 пъти, участва в над 40 филма, сериали и телевизионни новели. Авторският му проект The White Suit беше в афиша на Кан.

Симеон Лютаков и Ирмена Чичикова са водещите на фестивала, на който ще се завъртят 30 филма от 14 европейски страни, между които и номинирани за "Оскар" и други престижни награди. Церемонията ще бъде открита от директора на "Златната липа" Магдалена Ралчева и кмета Живко Тодоров. По червения килим пред операта публиката ще аплодира Мария Статулова, която получава голямата награда за цялостен принос към седмото изкуство, Любо Чаталов, Христо Мутафчиев, Стефка Янорова, Димо Алексиев, Лидия Инджова. Критици и зрители ще се насладят на стойностни продукции в три секции - конкурс, съпътстваща програма и българско кино.

На първото издание интерес ще предизвикат "Още нещо за любовта" на Магдалена Ралчева и "Миграцията на паламуда" на Людмил Тодоров с незабравимия и голям Велко Кънев, "Чужденецът" на Ники Илиев с Кристоф Ламбер и Катрин Готие, "Стъклената река" на Станимир Трифонов с играещата и живеещата във Франция Наталия Дончева. Късометражките и документалистиките са повече от зрелищни - "Аз съм домашен ученик" и "Който е тръгнал сам" на Ралица Димитрова, "Тя, мина. Мина" на Уляна Матева за Яворов и неговата нещастна любов. Шеф на журито е професор Вера Найденова, за която няма тайни в седмото изкуство. Още информация на сайта на фестивала www.thegoldenlinden.com.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай