Змийско светилище цери болести

Хиляди се тълпят пред Проверачката край с. Сатовча

Змийско светилище цери болести      | StandartNews.com

Благоевград. Уникално скално образувание Проверачката (Дупката - бел. ред.) цери болести. Югозападно от село Сатовча, в местността Скрибина, се намира тракийско мегалитно светилище. От древни времена се знае, че то може да лекува различни болести, както и безплодие.

"Често насам идват хора от цяла България. Бият път до сакралното място, макар да е на 6 километра от централния път и до него се стига само пеш. Туристи също го посещават редовно", разказват местните хора. Според легендата светилището принадлежи на огромна черна змия, която го зарежда с енергия. Влечугото е единственото животно в този край, което периодично сменя кожата си и с това се обновява за по-хубав живот. Затова болният, който извършва култовия обред, върху новите си дрехи трябва да облече още един кат стари дрехи. За да подейства лекуването при извършването на култовата практика, скалата трябва да притисне, да "стисне" болния, когато се промушва.

Целта е той да се съедини със скалата, а преди да излезе, трябва да остави в дар дребни съвременни монети и червени конци с дължината на болния човек. След това трябва да съблече старите дрехи и да ги закачи на дърветата около светилището. Огромната черна змия пък периодично се показва, кълнат се селяните. Затова светилището се посещава все повече от нуждаещи се и от туристи. Община Сатовча вече изпрати предложение то да бъде включено в националната инициатива "100-те природни феномена на България". Предвижда се кандидатстване по европейски проекти за облагородяването на района и за превръщането на Проверачката в туристическа атракция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай