Живко Тодоров иска прозрачност за обгазяването

Живко Тодоров иска прозрачност за обгазяването | StandartNews.com

Стара Загора. Старозагорският градоначалник Живко Тодоров е поискал от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите /РИОСВ/ повече прозрачност и изпреварваща информация за зачестилите замърсявания на атмосферния въздух в областния град. В понеделник рано сутринта над нормата от 200 мг/куб. м е било съдържанието на азотните оксиди. Вечерта в продължение на 4 часа – от 18 до 22 часа, над допустимата концентрация – 0,005 мг/куб. м  пък е бил сероводородът.

Според шефката на екоинспекцията Пенка Начева през целия ноември градът е бил обгазяван в 5 различни дни, или общо 19 часа. В официално писмо кметът Тодоров припомня, че след като експертите са посочили като един от основните източници на замърсяване автомобилния трафик в съчетание с неблагоприятните МТО-условия, общината е реагирала веднага. Движението в района на автоматичната измервателна станция  в парк „Зеления клин” е било ограничено. Въпреки това, замърсяването на атмосферния въздух с азотен диоксид е продължило.

Кметът настоява РИОСВ да информира предварително както обществеността, така и общинските власти за всички потенциални рискове от замърсяване. Той припомня, че общината предоставя 24 часа в реално време получената актуална информация чрез интернет базираната система за контрол на качеството на атмосферния  въздух.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай