Жътвата в Сливенско приключи, в Ловешко се бави заради валежите

Жътвата в Сливенско приключи,  в Ловешко се бави заради валежите | StandartNews.com

Сливен. Приключи жътвата на ечемика в Сливенска област. Средният добив там е по-висок от миналогодишния. По-ниски са обаче добивите от пшеница, ръж, тритикале и маслодайна рапица.

На 100% са ожънати ечемичените площи от 94 000 дка в Сливенска област. Средният добив е 349 кг. от декар, докато миналогодишният е бил 328 кг. Прибрана е реколтата от 5-те хиляди дка тритикале, при среден добив 299 кг дка. Добивите от ръж, тритикале, пшеница и маслодайна рапица са по-ниски от миналата година с по 10 до 40 кг. на декар. Причина са интензивните валежи, последвани от дълга суша.

Досега са ожънати 85 на сто от засетите 414 000 дка с пшеница. Средният добив е 393 кг от дка. Добивът от засетите малки площи с ръж е 120 кг от дка. Прибрана е 84,5 на сто от маслодайната рапица. Пропаднали са 154 декара рапица в Новозагорско. Изкупните цени в момента са ниски - 30-32 ст. без ДДС за кг. пшеница.

Твърдата цена ще е ясна след края на жътвата, но ако падне под 30 ст. за кг., ще е пагубно за производителите, каза директорът на Областната дирекция „Земеделие и гори" Тодор Братанов.

Жътвата на пшеница в Ловешко пък се бави заради валежите. Това каза пред „Фокус" Димитър Мачуганов, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите в Ловеч. Добивите са с около 100 килограма по-ниски. Преди дъждовете добивът от декар е бил 560-570 килограма, а в момента е 430-440 килограма. Качеството на зърното също е по-ниско. Голяма част от реколтата е полегнала от бурята.

Димитър Мачуганов прогнозира масови фалити на българските зърнопроизводители тази година. Причина за това ще е както качеството на реколтата, така и ниските изкупни цени.

„Много тежка ще е годината – с ниски изкупни цени, влошено качество на зърното, високи ренти. Убеден съм, че ще има много повече фалити от традиционното. В предходните години също имаше фалити, но тази година ще бъдат масови", заяви Мачуганов.

Той посочи, че има много пропаднали от бурята площи, които след това са поникнали, но зърното от тези площи е с ниско качество. Проблем тук зърнопроизводителите срещат при разговорите си с Министерство на земеделието, според които 100% пропадналите площи са такива, от които не може да бъде изведено нищо, по думите на Мачуганов.

„Това, че качеството на поникналото зърно е лошо и то няма къде да бъде реализирано и самият продукт е пропаднал, от министерството не го разбират", заяви зърнопроизводителят. Очакванията на Мачуганов от реколтата на пролетниците също не са добри. По думите му това, че вали по време на цъфтежа, ще окаже лошо влияние на реколтата от царевица и слънчоглед.

„В дебелите книги пише, а и практиката казва, че когато цъфтежът на слънчогледа и царевицата се опрашва, не е необходимо да вали. Имаме едни хубави зелени растения, а какво ще дадат като резултат е спорно. Ако има зърно, ще го изхрани, тъй като има изключително много влага. „Сушата храни, кишата мори" - това са казвали старите хора преди време", заяви Димитър Мачуганов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай