Зенит от Русия дойде при Зенит от България

Фотограф на руския клуб дойде във Ветрен дол

Зенит от Русия дойде при Зенит от България | StandartNews.com

Пазарджик. Тази неделя бе специална за всички в пазарджишкото село Ветрен дол и за феновете на футболния клуб Зенит. На 21 април 2013 г. от 16:00 часа на стадион "Димитър Спасов - Йозо" на среща от 18 кръг за първенството на "Б" ОФГ Юг, в която местният Зенит посрещна тима на Родопи (Дебръщица) и го победи, присъства представител на руския шампион Зенит (Санкт Петербург), който отрази срещата за клубното списание "Наш Зенит". В света има само два отбора с това име и те се срещнаха, каза руснакът при посещението си в кметството и при местния водач Димитър Христозов.

В луксозното издание, което е 100 страници и излиза всеки месец, на Зенит (Ветрен дол) ще бъдат посветени цели 10 страници със снимки. Главният редактор иска актуални снимки на целия отбор и мача, така и архивни снимки, които ще намерят място в журнала. Затова кметството на Ветрен дол апелира към всички жители да намерят стари архивни снимки и да ги донесат в кметството, за да бъдат сканирани и предоставени на фотографа Сергей Новиков. От руския клуб са подготвили подаръци за своя български съименник и със сигурност ветрендолци ще бъдат приятно изненадани.

Главният редактор е научил за съществуването на клуба от Фейсбук, където е открил фен страницата на ветрендолци и веднага се е свързал с администраторите с молба за репортажа. Руснаците искат да научат повече за историята на българския клуб и защо и кога е получил името Зенит. А това име петодивизионният клуб носи от 1957 година, когато неговият централен нападател Димитър Спасов - Йозо, на когото е кръстен и стадионът в селото, решава да кръсти клуба на руския тогава от Ленинград. По-възрастните почитатели на футбола винаги са мечтали за среща с големия руски клуб, а когато той спечели Купата на УЕФА и шампионската титла на Русия, ветрендолският Зенит ги поздрави със специален факс.

Българите са подготвили сувенири, които да намерят място на стадион "Петровски" в Санкт Петербург и с нетърпение очакваха специалния гост в неделя. В България е имало и други клубове, които са носили това име, а два от тях са от софийските квартали Илиенци и Филиповци. В Пловдивската областна група също има футболен клуб с името Зенит 2012 от село Православен, община Първомай. Друг е от село Памукчии, област Шумен, но те не развиват дейност. Зенит (Ветрен дол) преди този сезон също не развиваше дейност два сезона, но сега се бори за първото място в Южната "Б" ОФГ, което дава право на директна промоция в "А" ОФГ Пазарджик, където клубът има най-много записани сезони.

Друг интересен факт е, че руският Зенит е основан на 25 май 1925 г. под името Сталин, а българският Зенит е основан на 15 май 1945 г. с името Спортист.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай