Земеделци в паника заради сух язовир

Земеделци в паника заради сух язовир | StandartNews.com

Язовирът край петричкото село Самуилово е източен и земеделските производители, които поливат насажденията си с вода от него, остават без препитание. Съоръжението е започнато да се строи в далечната 1990 година, но така и не е довършено изцяло. Оттогава е под надзора на дружеството "Агроводинвест" и е собственост на земеделското министерство. Водоемът първо трябва да бъде достроен напълно и след това да се прехвърли за стопанисване на „Напоителни системи" или на община Петрич.

"Неизяснената към момента собственост е най-големият проблем. От много време хората от околните села го ползват за поливане на земеделските култури в нивите и градините си. За първи път сега обаче той е източен, уж за по-голяма сигурност. Това ще остави земеделците без препитание, защото няма с какво да поливат. Жалко е, че никой не е помислил за тези хора и за техните нужди", заяви кметът на село Самуилово Кирил Стоянов.

До язовирната стена има около 100 декара обработваема земя, на която разчитат за препитанието си над 50 земеделски производители от различни населени места. Те са принудени да търсят алтернатива за поливане. Възможно е да го осигурят чрез помпи от реката, но това струва доста пари. Другият вариант е да се върнат век назад и да мъкнат вода на гръб или с помощта на коне, коли и микробуси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай