Здравко Иванов: В Девин новото начало означава надграждане

Вратата на кмета винаги е била отворена

Здравко Иванов: В Девин новото начало означава надграждане | StandartNews.com

Вратата на кмета винаги е била отворена

Превръщане на общината в атрактивна  туристическа дестинация е цел № 1 в програмата на Здравко Иванов

 

Когато обещанията се изпълняват, мечтите се сбъдват. Кметът на Девин изпраща мандат, белязан с природни бедствия, здравна, икономическа и политическа кризи. Но въпреки препятствията, той е твърдо решен да продължи да съгражда в името на хората - за възрастните, техните деца и внуци. 

Ето и свършеното от екипа му: 

Административните услуги - в помощ на хората

Неограниченият достъп на гражданите до общинското ръководство повиши доверието към администрацията. 

Целогодишните посещения на всички населени места в общината, срещите с кметове, кметски наместници и жители на селата помогнаха за по-бързо решение на проблемите.

Създаването на Обществен съвет от активни и будни граждани помогна за решаването на редица наболели казуси.

Повишената събираемост на данъците и другите местни приходи помогна за финансовата стабилност на община Девин. Натрупаните през годините задължения бяха минимализирани. 

Туризмът в развитие

За устойчивото развитие на района като туристическа дестинация способстват географското положение, климатът, природните ресурси и богатото културно-историческо наследство. Ефективното стопанисване и управление създаде възможности за сътрудничество и взаимопомощ с бизнеса и браншовите организации, свързани с туризма.

Създаването на Консултативен съвет по въпросите на туризма с участието на хотелиери, ресторантьори и други представители, които предлагат услуги в сферата на туризма, спомогна за създаването на обща стратегия за развитието на туризма в региона, топлопровода "Беденски бани", подобряване на съществуващите туристически инфраструктури и изграждане на нови такива дейности, свързани с реклама на региона. 

В Девин беше изграден Експозиционен рибарски център и разработено мобилно приложение за предоставяне на информация в полза на рибарските общности и за насърчаване на риболовния туризъм. През август 2021 година Девин за пръв път стана домакин на Световното първенство по риболов. Тази традиция продължи и през 2022 г. и 2023 г. 

Богатото историческо наследство, което се намира на територията на общината провокира амбициите на общинското ръководство за провеждане на теренни проучвания и археологически разкопки с цел изграждане и облагородяване на нови атрактивни туристически обекти. Такива теренни археологически обходи се проведоха в землището на село Осиково - археологически обект "Светилището" и в м. Равня, гр. Девин. 

Една изключителна награда прослави община Девин през 2022 г. - Наградата на Националната кампания "Чудесата на България", която беше отсъдена заради най-новата атракция - двутонен каменен вълк, изработен по предложение на кмета Здравко Иванов и поставен на най-високата панорамна площадка на територията на Балканския полуостров в местността "Вълчи камък" в землището на село Гьоврен. 

Благоустройство във всяко населено място

Подобряването на общинската инфраструктура, облагородяването на жилищните квартали и междуселищната пътна мрежа, модернизацията на централната градска част, изграждането на канализационната и водопроводна мрежа, рехабилитацията на улици, опазването на околната среда - всичко в името на жителите  гостите на община Девин. 

В Село Кестен беше изградена подпорна стена, финансирана от капиталовата субсидия на община Девин. Беше трасиран пътят до  селото с помощта на Горско стопанство, село Триград. Бе подменено уличното осветление. 

В с. Жребево също беше извършена цялостна подмяна на уличното осветление.

В с. Триград беше ремонтирана сградата на кметството, укрепени бяха и важни пътни артерии.

Обновен беше централният площад  в с. Гьоврен. 

В с. Грохотно бяха ремонтирани учебни стаи и тротоари.

Ремонтни дейности на  улици бяха извършени в селата Брезе и Лясково.

В с. Михалково, с. Стоманево и с. Селча и с. Чуруково също бе извършено облагородяване на инфраструктурите.

Ремонт и рехабилитация на канализацията бяха проведени в с. Осиково.  

В Девин беше извършен ремонт на улици, на градския басейн, на централната градска част, на Дом на културата, изграден беше нов паркинг,  както и крайречна алея по брега на р. Девинска. Ремонтиран бе покривът на сградата на община Девин, както улици и част от водопроводната мрежа в града.

За изграждането на пречиствателна станция общината е включена в Плана за възстановяване, което дава възможност проблемът да бъде решен до края на 2026 г.

COVID 19 и спасените животи

В началото на мандата на Здравко Иванов общинската болница имаше над 1 300 000 лв. задължения. Още в първите дни кметът, заедно с екипа на болницата и фирми доставчици, се захванаха с натрупаните проблеми.  

Пандемията COVID 19 промени живота и приоритетите на хората.  МБАЛ Девин ЕАД, като единствената общинска болница в западния край на област Смолян, пое своята тежка отговорност. И  въпреки тежките условия - липсата на необходимата апаратура за лечение на инфекциозно болни, ограниченият брой медицински специалисти и препълнени отделения, успя да се справи с кризата, причинена от новия вирус и така бяха спасени стотици човешки живота.

Екстремната ситуация мобилизира безпрецедентни дарителски кампании. Тези жестове на съпричастност и милосърдие показаха, че няма по-голяма сила от доброто и надеждата за спасение.

В същото време лечебното заведение беляза още положителни успехи. Погасиха се задълженията на МБАЛ Девин и се стабилизира финансовото състояние. 

Изпълни се проект по трансгранично сътрудничество "Гърция - България 2014-2020 г.", благодарение на който болницата се сдоби с нова съвременна високотехнологична медицинска апаратура.

През изминалия мандат основен акцент в социалната сфера бяха усилията на целия екип да подкрепят хората със специфични нужди - хората с увреждания, самотно живеещи, деца и възрастни, безработни, болни и изпаднали в беда, чрез предоставяне на услуги и помощи. 

Създаден беше фонд за подпомагане на социално слаби. 

Инвестиции в образованието, културата и спорта

В сектор "Образование" бяха положени усилия за запазване на съществуващата училищна мрежа, помощните учебни звена и детските градини.

По обективни причини - липса на ученици - бяха закрити основните училища в селата Осиково, Селча и Лясково.

Запазена беше Детската градина в с. Триград.

Ремонтирани бяха училища и  читалища.

Отдадена беше почит към личности, които бяха удостоени със званието "Почетен гражданин на Община Девин" - Стефан Ашиков (посмъртно), Анастас Чуртов (посмъртно), Трендафил Трендафилов (посмъртно), д-р Юлка Такева (посмъртно), д-р Михаил Калнев, д-р Севделин Яръмов, д-р Иванка Михайлова, Стефан Манолов, Стоил Кълвачев и Манол Ташков. 
    
Земеделието и животновъдството в помощ на населението

Едно от най-важните постижения в този сектор беше подобряването на ефективното стопанисване на общинските пасища, мери и гори и контрола при тяхното реализиране.

С помощта на нови служители в сектора бяха увеличени количествата дървесина, предоставени на местното население като дърва за огрев и строителната дървесина, което доведе до увеличаване на приходите от общинските горски територии на 58% за 2022 г., спрямо 42% за 2021 г. За кратко време се постигна тяхното балансирано, ефективно и многофункционално ползване, като с приоритет се задоволяваха нуждите на местното население и обществените институции /ДГ и училища/. 

Новият автопарк

В началото на мандата на Здравко Иванов общинското предприятие "Благоустройство и комунално стопанство" беше  с морално остаряла техника, с финансови затруднения и задължения. Кошове за събиране на битови отпадъци не бяха купувани с години назад.

Беше обновен автопаркът. 

Когато резултатите говорят, дори конкурентите мълчат. Девин има всички шансове да надгради стабилната основа, положена от Здравко Иванов и в заедност да работи за повече инвестиции, работни места и високи доходи. Новото начало за Девин няма алтернатива.
 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай