Затвориха прохода „Петрохан” заради протест на шофьори

Затвориха прохода „Петрохан” заради протест на шофьори | StandartNews.com

Берковица. Заради протест на шофьори е затворен старопланинският проход „Петрохан", съобщиха от общината в Берковица. Забраната за движение се вдига в 18 часа на 1 май, 2013.

Над 700 души се присъединиха в социалните мрежи към инициаторите за протеста срещу дупките по пътя, съобщи един от тях - Милован Катани. Близо 500 се събраха в местността „Малка Бързия", която се намира между Берковица и „Петрохан". Те блокираха на два пъти движението, но получиха подкрепата и на потърпевшите водачи.

Ремонтът на пътя през прохода започна тържествено на 20 септември 2011, но беше преустановен заради липса на средства. Договорът обаче още е активен и фирмата трябва да продължи работата си, съобщи кметът на Берковица Димитрана Каменова. Финансирането е осигурено от програмата „Транзитни пътища 5" – Лот 18. Предвидени са 27,9 млн. лв.

Проектът предвижда рехабилитация на 54 км път, ремонт на 9 моста и изграждане на подпорни стени и отводнителни съоръжения. Срокът за изпълнението му е 2014 година. Досега е ремонтиран само един участък от Йончови ханове до село Благово и пътя през село Бързия.
До края на тази година целият път ще бъде ремонтиран. Обходният път на Берковица, който също е включен в проекта, остава за 2014 година, научиха протестиращите шофьори.

Те обаче се заканиха, че ако до 14 дни пътно-строителната фирма не започне работа, то всяка неделя те отново ще протестират чрез блокада на движението от Северозападна България към София през прохода.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай