Започва ремонтът на Лъвов мост

Започва ремонтът на Лъвов мост | StandartNews.com

София. В събота започва мащабен ремонт за 28 млн. лв. на емблематичния за столицата Лъвов мост. Той предвижда изграждане на кръстовище на две нива. Движението по бул. "Сливница" ще минава под моста, като новото пътно платно ще слезе на нивото на река Владайска ще започне от бул. "Христо Ботев" до ул. "Раковска". Затова от събота се затварят северните платна на "Сливница" в този участък. Ще бъде подменена и близо километър водопроводна и електрическа мрежа.

 

От юни пък започва строителството на второто ниво по бул. "Мария Луиза". Автомобилите и трамвая ще преминават през кръгово кръстовище около стария мост. Самият той ще се използва само от пешеходци и велосипедисти и ще бъде реставриран, така както е бил в първите години от създаването си. "Ще освободим Лъвов мост от автомобилите и трамваите, които години наред го натоварват и амортизират", обясни зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

 

Изграждането на кръстовище на две нива ще съкрати трафика в този участък и ще намали наполовина вредните емисии. Директното преминаване по бул. "Сливница", където в момента светофарите бавят автомобилите от 5 до 15 минути, ще става само за 18 секунди. Кръговото кръстовище, което ще е с две платна във всяка посока, ще се преминава за 1 до 3 минути.

 

Предстои и цялостен ремонт на "Мария Луиза" от Лъвов мост до Ларгото. До там ще стига и велоалеята по булеварда. Парите за обновление на "Мария Луиза" са спестени от намаляването на платната в кръговото кръстовище от 3 на 2.

 

Всички строителни дейности трябва да приключат до края на октомври, обеща Любомир Христов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай