Започва данъчната кампания в София

Започва данъчната кампания в София | StandartNews.com

София. От днес вече софиянци могат да плащат местните си данъци и такси. Сумите вече са изчислени, а в началото на следващата седмица столичани ще си получат известията по пощата. Плащането на местните данъци и такси може да стане както на гишетата в данъчните служби, така и онлайн.

 

Столична община е планирала за тази година постъпления от местни данъци и такси в размер от 240 млн. лв., което е с 15 млн. лв. повече от миналата година. Разликата е заради по-добрата събираемост и завишения данък за автомобили, които са с катализатор, но без екостандарт, обясни заместник-кметът на София Дончо Барбалов. 

 

Информация за автомобилите с евростандарт общината вече е получила от КАТ, но тя не е пълна. Затова собствениците на коли, регистрирани в София, могат да направят справка дали фигурират в получените от КАТ данни в сайта на Столична община, като си въведат името и ЕГН-то. Ако информация липсва, те могат да потърсят необходимия документ от фирмата, която е официален вносител на съответния автомобил, и да го представят пред данъчните служби.

 

Данъкът за автомобили може да се плати на две вноски - до 30 юни и до 30 октомври. Същите са датите за плащане на данъка за недвижимите имоти. Ако сумите се преведат до 30 април в пълен размер, тогава се ползва 5% отстъпка. На 4 вноски пък се плаща такса "Смет", като датите са 30 април, 30 юни, 30 септември и 30 ноември. Ако се плати в пълен размер до 30 април, отново се ползва 5% отстъпка. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай