Започна панаирът на Белоградчик

Започна панаирът на Белоградчик | StandartNews.com

Белоградчик. В града на скалите започна традиционният панаир, съобщи кметът Борис Николов. Заради финансовата криза на общината, тази година забавлението ще трае само 5 дни. Сергии с дребни стоки, бирарии и културна сцена изпълват цялото съдържание на събитието.

На панаирната сцена ще свири градският духов оркестър, деца от Брегово, селската музика на Сливовик, ще се представят певиците от групите "Родни звуци" на село Салаш и "Росен здравец" - на Стакевци. Концерт на откритата сцена ще изнесат и фолкизпълнителите Райко Кирилов и Бойка Дангова. Последен за посетителите на панаира своето изкуство ще покаже видинският ансамбъл "Дунав". Шоуто ще продължи с футболна среща на ветерани от Белоградчик и съседния сръбски град Княжевац.

По традиция един от панаирните дни – Петровден, се чества като ден на града. Панаирът води началото си от 1906 година, когато е възникнал като търговско средище. Посетители от околните села са се снабдявали със земеделски сечива и домашна посуда, занаятчии са продавали своята продукция. С годините панаирът е загубил търговското си значение. Днес е само място за забава и развлечение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай