Започна месеца на Америка в Кърджали

Започна месеца на Америка в Кърджали | StandartNews.com

Кърджали. С фотоизложби, презентации, лекции, прожекции на документални филми и музикални прояви за поредна година Дружество „Приятели на САЩ", Клубът на американските възпитаници в Кърджали, Посолството на САЩ и Община Кърджали организират Месец на Америка в Кърджали. Идеята е кърджалийци да се докоснат до културата и живота в САЩ.

Програмата ще започне на 5 февруари с презентация на арх. Димитър Андрейчин „Архитектурата на Ню Йорк", ще бъде експонирана и фотоизложба за град Чикаго. Възпитаниците на училището по изкуствата „Вл. Димитров – Майстора" ще имат среща с кърджалийския художник Хари Атанасов, който е подготвил специална мултимедийна презентация на тема „Американско изобразително изкуство".„Какво знаем за американските президенти?". Така е наречена кинолекторията, която ще „върви" през целия февруари в градските училища. Тя включва документални филми за американските президенти Линкълн, Обама, а лентите са предоставени от Посолството на САЩ.За меломаните е поредицата „Джаз легенди". Една от музикалните вечери е посветена на 110-тата годишнина от рождението на известния американски джазменн Глен Милър. Ще бъде представена и книгата „Боб Дилън "По магистралата на живота" на Хауард Саунс.

Дружество „Приятели на САЩ" в Кърджали е създадено на 22 февруари 1990 г. В момента е единствената гражданска организация за приятелство със САЩ в България.„Дружеството"Приятели на САЩ" работи за взаимното опознаване между американците и българите, активизиране на двустранните контакти, реализира редица образователни, културни и благотворителни проекти в партньорство с Посолството на САЩ, Американската агенции за международно развитие, Корпуса на мира, Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт", Университета „Делауер" и редица други правителствени и неправителствени организации", съобщи председателката на дружеството Валентина Иванова. През 2008 г. по предложение на дружеството и одобрение от местния парламент, в Кърджали е построена и открита улица на името на първия американски президент Джордж Вашингтон. В побратимената на Кърджали американска община Елхард бе открит парк "Кърджали".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай