Започна археологическото лято на Перперикон

Започна археологическото лято на Перперикон  | StandartNews.com

Кърджали. Започна археологическо лято в Източните Родопи с проучвания на Перперикон. Ръководителят на екипа проф. Николай Овчаров коментира, че трудно са осигурени средства тази година. Получени са около 140 хил. лева от държавния бюджет, кампанията ще бъде подкрепена и от община Кърджали с около 30 000 лева. През следващите три месеца на обекта ще работят около 80 души от околните села.

Учените се надяват да попаднат на останките от Епископската резиденция от 14 в, която според исторически източници е била една от най-богатите в този район на Балканския полуостров. Ще се работи на северния сектор на Перперикон, където археолозите очакват да открият култови съоръжения от различни епохи. Ще продължи работата за пълното разкриване на открития миналата година глинен олтар от тракийската епоха на Перперикон, както и римски храм от 3-4 в.

Проф. Овчаров се надява сезонът да бъде успешен, защото има вероятност да бъде приключен акрополът на Перперикон, който от няколко години е изследван много активно.

Тази година началото на проучванията съвпадат с откриването на 13-то издание на Международния фестивал на изкуствата "Перперикон" с уникалния спектакъл „Самодивска сватба". Естествен фон на представлението на 22 юни ще бъде природният скален феномен „Каменната сватба", който се намира на 2,5 от Кърджали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай