Започна форумът на в. "Стандарт" в Ивайловград

Всеки успех на един град е плод на общите усилия на всички граждани, каза Славка Бозукова

Започна форумът на в. "Стандарт" в Ивайловград | StandartNews.com

В този час в Ивайловград започна форумът на в. "Стандарт" - "10 причини да остана в моя Иваловград".

"Това е 19-тия град, в който показваме преобразяването на градовете в последните години с тези 10 фото пана, които подаряваме на вашия град. И заедно с това ще наградим тези от вас, които с таланта, уменията си, силния си дух участват в промяната така, че са пример не само за съгражданите си, но и за цяла България", започна главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова. Тя съобщи, че специално, за да присъстват на церемонията и да връчат награди, от София са дошли двама шампиони. "Едната е в областта на археологията, защото може да се похвали с откриването на едни от най-интересните артефакти от историята ни. Това е Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей, която е и сред най-големите почитатели на културно-историческото наследство на Ивайловград. А на сърцето й е една крепост още не толкова популярна, но сигурна съм, че в бъдеще ще конкурира по награди вила Армира. И това е Лютица. С нас е и Петър Киров, двукратен шампион по борба, който е дошъл да награди спортните ви таланти и да ви каже каква е формулата за победа, независимо какъв е спорта", допълни г-жа Бозукова и продължи: "Отличниците в училищата ще приемат аплодисменти и от друга наша участничка - Христина Боева, началник на Регионално управление на образованието в Хасково, която ще ви разкаже и какви са новите приоритети в образователната програма за учениците следващата година".

"Без капка куртоазия мога да ви уверя, че идвам в Ивайловград днес с огромно удоволствие и голямо нетърпение. Удоволствие, защото гледайки промяната, която е настъпила в града ви, съм щастлива, че аз и моите колеги от вестника, сме дали ли своята, макар и минимална подкрепа в тази трансформация. Когато преди 5 години – кампанията на Стандарт "Чудесата на България" отличи вила Армира като новото чудо на културно-историческото наследство на родината ни, само шепа наши сънародници бяха чували за римското бижу тук. А когато месеци по-късно направихме с госпожа Овчарова кръгла маса тук, в античния паметник на 2000 години, се уверихме, че наградата е напълно заслужена. Нещо повече, радвам се, че дискусията тогава, която проведохме с национални експерти, е била освен реклама за града и много резултатна. Защото тогава, покойният вече Божидар Димитров обеща да върне в Ивайловград уникалните мозайки, които се пазеха в Националния исторически мезуй, а туристическите шефове дадоха дума, че ще включат Армира в 100- те национални обекти, както и в туристическите маршрути на министерството. Днес всичко това е факт и работи за успешното развитие на града", каза още г-жа Бозукова.

Тя съобщи още, че само за 5 години приходите от културен туризъм вече надхвърлят 500 процента, селският туризъм успешно си пробива път, Армира събира възхищение от туристи и от Запад, и от Изток и попълва колекцията си от награди всяка година.

"Но заедно с удовлетворението, казах ви, че идвам тук и с нетърпение. Защото няма как да правим родолюбива кампания, и да не сме заедно, тук, в Ивайловград - градът, който е изворът на родолюбието и вдъхновението за всеки истински българин. За много от гостите ви – вашият град е известен с 4 неща - вкусно грозде, уникално вино, незабравим празник на бадемите и величествената Армира. Но вие знаете, че тук, в древната Орфеева планина и полята на Тракия, има и още нещо. Една особена магия, която завладява и която респектира.  Както обича да казва кметицата ви, това не е просто пространството между „Арда” и „Армира”, а целият свят. За нас, гостите, този свят е особено ценен, защото с граничното географско положение и със сложната историческа съдба този град показва как различните култури, религии и етнотрадиции живеят заедно и в мир, и в разбирателство. А този свят е безценен за вас, жителите на Ивайловград, защото където и да отидете в живота ви занапред, няма как да забравите нито улицата, която води към дома, нито училището, нито приятелите и родителите. Това са, разбира се, и най-важните причини, които всеки от вас ще каже, ако го попитаме кои са 10-те причини да останете в вашия Ивайловград. Но ние искаме да ви дадем и още няколко. Защото смутени, улисани в политическите чудесии, които сътворяваме всеки ден ние, в голямата столица, сигурно нямате време да се огледате и да видите всички малки чудеса, които се случват в този град. Улиците, които са променени, училищата, които са ремонтирани и технологичско обновени, а фолклорът, който е мъдростта на поколенията, той не само е запазен и живее във вас, по-възрастното поколение. Но и във вашите деца и внуци и се развива в многобройните групи, танцови състави и певчески хорове. С които магията се пренася в бъдещето , а с нея и най-ценното – българското ни. Всеки успех на един град е плод на общите усилия на всички граждани. Но този успех винаги едно лице, един мотор, един вдъхновител - кметицата Диана Овчарова", завърши главният редактор на в„ "Стандарт".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай