Петък,

Започна форумът на в. "Стандарт" в Ивайловград

183
Започна форумът на в. "Стандарт" в Ивайловград
A
A
A

В този час в Ивайловград започна форумът на в. "Стандарт" - "10 причини да остана в моя Иваловград".

"Това е 19-тия град, в който показваме преобразяването на градовете в последните години с тези 10 фото пана, които подаряваме на вашия град. И заедно с това ще наградим тези от вас, които с таланта, уменията си, силния си дух участват в промяната така, че са пример не само за съгражданите си, но и за цяла България", започна главният редактор на в. "Стандарт" Славка Бозукова. Тя съобщи, че специално, за да присъстват на церемонията и да връчат награди, от София са дошли двама шампиони. "Едната е в областта на археологията, защото може да се похвали с откриването на едни от най-интересните артефакти от историята ни. Това е Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей, която е и сред най-големите почитатели на културно-историческото наследство на Ивайловград. А на сърцето й е една крепост още не толкова популярна, но сигурна съм, че в бъдеще ще конкурира по награди вила Армира. И това е Лютица. С нас е и Петър Киров, двукратен шампион по борба, който е дошъл да награди спортните ви таланти и да ви каже каква е формулата за победа, независимо какъв е спорта", допълни г-жа Бозукова и продължи: "Отличниците в училищата ще приемат аплодисменти и от друга наша участничка - Христина Боева, началник на Регионално управление на образованието в Хасково, която ще ви разкаже и какви са новите приоритети в образователната програма за учениците следващата година".

"Без капка куртоазия мога да ви уверя, че идвам в Ивайловград днес с огромно удоволствие и голямо нетърпение. Удоволствие, защото гледайки промяната, която е настъпила в града ви, съм щастлива, че аз и моите колеги от вестника, сме дали ли своята, макар и минимална подкрепа в тази трансформация. Когато преди 5 години – кампанията на Стандарт "Чудесата на България" отличи вила Армира като новото чудо на културно-историческото наследство на родината ни, само шепа наши сънародници бяха чували за римското бижу тук. А когато месеци по-късно направихме с госпожа Овчарова кръгла маса тук, в античния паметник на 2000 години, се уверихме, че наградата е напълно заслужена. Нещо повече, радвам се, че дискусията тогава, която проведохме с национални експерти, е била освен реклама за града и много резултатна. Защото тогава, покойният вече Божидар Димитров обеща да върне в Ивайловград уникалните мозайки, които се пазеха в Националния исторически мезуй, а туристическите шефове дадоха дума, че ще включат Армира в 100- те национални обекти, както и в туристическите маршрути на министерството. Днес всичко това е факт и работи за успешното развитие на града", каза още г-жа Бозукова.

Тя съобщи още, че само за 5 години приходите от културен туризъм вече надхвърлят 500 процента, селският туризъм успешно си пробива път, Армира събира възхищение от туристи и от Запад, и от Изток и попълва колекцията си от награди всяка година.

"Но заедно с удовлетворението, казах ви, че идвам тук и с нетърпение. Защото няма как да правим родолюбива кампания, и да не сме заедно, тук, в Ивайловград - градът, който е изворът на родолюбието и вдъхновението за всеки истински българин. За много от гостите ви – вашият град е известен с 4 неща - вкусно грозде, уникално вино, незабравим празник на бадемите и величествената Армира. Но вие знаете, че тук, в древната Орфеева планина и полята на Тракия, има и още нещо. Една особена магия, която завладява и която респектира.  Както обича да казва кметицата ви, това не е просто пространството между „Арда” и „Армира”, а целият свят. За нас, гостите, този свят е особено ценен, защото с граничното географско положение и със сложната историческа съдба този град показва как различните култури, религии и етнотрадиции живеят заедно и в мир, и в разбирателство. А този свят е безценен за вас, жителите на Ивайловград, защото където и да отидете в живота ви занапред, няма как да забравите нито улицата, която води към дома, нито училището, нито приятелите и родителите. Това са, разбира се, и най-важните причини, които всеки от вас ще каже, ако го попитаме кои са 10-те причини да останете в вашия Ивайловград. Но ние искаме да ви дадем и още няколко. Защото смутени, улисани в политическите чудесии, които сътворяваме всеки ден ние, в голямата столица, сигурно нямате време да се огледате и да видите всички малки чудеса, които се случват в този град. Улиците, които са променени, училищата, които са ремонтирани и технологичско обновени, а фолклорът, който е мъдростта на поколенията, той не само е запазен и живее във вас, по-възрастното поколение. Но и във вашите деца и внуци и се развива в многобройните групи, танцови състави и певчески хорове. С които магията се пренася в бъдещето , а с нея и най-ценното – българското ни. Всеки успех на един град е плод на общите усилия на всички граждани. Но този успех винаги едно лице, един мотор, един вдъхновител - кметицата Диана Овчарова", завърши главният редактор на в„ "Стандарт".


Всички новини от категория Моят град.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички