Залдапа продължава да изненадва археолозите

Залдапа продължава да изненадва археолозите | StandartNews.com

Пред медиите директорът на Регионалния исторически музей на Добрич Костадин Костадинов откри надпис в района на епископската базилика, в крепостта Залдапа, на която екип от археолози продължава да работи вече второ лято. Д-р Йото Йотов разчисти надписа, който е на гръцки и от първия прочит сподели, че на камъка е написана благодарност към бога, като изказа предположение, че това е надгробен надпис поставен в основите на базиликата. Малко след това бе открит и камък с цвете, служил за украса, според историците. П

ред журналисти Костадинов разказа, че освен откритата вече една колона от бреша каролина, е намерена и още една, което по безспорен начин доказва, че се касае за епископска базилика, в която император Виталиан е бил коронясан.

"Червените колони са характерни за храмовете, в които са коронясвани императори и царе. Намереното до момента ни кара да се надяваме, че ще открием и колони от зелен мрамор, които са били украса на стола на патриарха, а в нашия случай - на епископа. Допускаме, че ще намерим и дома на висшия духовник" - каза Костадинов. Доц.

Валери Йотов добави, че сред находките на екипа има вече и една бронзова лъжичка, с която се преполага, че е давано причастие в храма. Наред с родните историци в рамките на 20-ина дни е работил и френско-канадски екип от специалисти, сподели още доц. Йотов, като допълни, че обектът е предизвикал интереса на колегите им и намерението е Залдапа да стане международен обект за проучване от 2017 г.

Костадинов разказа, че в момента РИМ-Добрич, съвместно с община Крушари, на чиято територия се намира крепостта, разработват проект за превръщането на обекта в туристическа атракция. "Проектът трябва да е готов до края на октомври тази година и ще се кандидатства за финансиране пред новата програма за развитие на селските райони" - допълни директорът на музея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай