Закриват единственото частно ВиК в България

Закриват единственото частно ВиК в България | StandartNews.com

Две села в разградско на бунт заради планираните промени

Единственото частна ВиК фирма у нас, която снабдява с вода две села в разградско, ще бъде закрита. Това стана ясно, след като МРРБ обяви решението си да дръпне шалтера на „Водоснабдяване –Раковски" ООД. Регионалното министерство е категорично , че в област Разград е наложително спешно преструктуриране във водния сектор, където досега действаха четири оператора – държавното дружество „Водоснабдяване – Дунав" ЕООД, две общински ВиК фирми в Кубрат и Исперих и частното ВиК , собственост на местен предприемач, което снабдява с вода 900 домакинства в селата Раковски и Киченица.
За да продължи реформата във водния сектор всички ВиК фирми в областта трябва да се обединят в Асоциация по ВИК. Ако асоциацията иска да ползва за модернизация на водните мрежи средства от фондовете на ЕС, то региона трябва да остане един оператор, категорични са императивите на Брюксел. Общините в Кубрат и Исперих вече обявиха, че са готови да включат своите ВиК дружества в преструктурирането.

5 хиляди души от селата Раковски и Киченица обаче не желаят тяхното ВиК, което им продава по-евтина вода да бъде закрито. Местните хора са сформирали инициативен комитет и организират подписка против планираните промени. Те се оплакват, че ако бъдат присъединени към ВиК Разград цената на водата им ще скочи с 80 стотинки на кубик и заплашват с гражданско неподчинение.

Частното ВиК в Раковски стартира през 2000 година, когато предприемачът Ердуван Чакър наема от местната земеделска кооперация помпената станция , която добива вода за хората в двете села. През 2005 година той купува съоръжението и започва да работи като водоснабдителна фирма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай