Забраняват пашата по тъмно

Забраняват пашата по тъмно | StandartNews.com

Стара Загора. Пашата на преживни животни в Старозагорско е забранена от 19 ч вечер до 8 часа сутринта заради опасното заболяване „син език", което бе открито в Ивайловградско.

Болестта се предава основно чрез ухапване от кръвoсмучещи, а те се особено активни вечер, поясни д-р Алекси Алексиев от областната дирекция по безопасност на храните на свиканото спешно заседание на общинската епиозоотична комисия в областния град. На него присъстваха и кметовете и кметските наместници на старозагорските села. По настояване на ветеринарите щял да бъде извършен клиничен преглед на всички преживни животни на територията на областта. Висока температура и язви в устната кухина са основните симптоми на заболяването, посочи д-р Алексиев. Две от общините в Старозагорско – Гълъбово и Опан, са в предната зона до откритото огнище на заболяването, а други четири –Стара Загора, Раднево, Чирпан и Братя Даскалови, са в контролираната 100-киловетрова зона.

От регионалната здравна инспекция, успокоиха, че „Синият език" е чисто зоооноза, т.е. не се предава от животно на човек.

Със заповед на старозагорския градоначалник Живко Тодоров от четвъртък е затворен най-големият пазар за живи животни край старозагорското с. Могила, както и всички по-малки животински тържища. Засилен е и контрола по транспортиране и търговия с преживни животни от други области.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай