Юбилеен сборник за 100 г. от Освобождението на Родопите

Юбилеен сборник за 100 г. от Освобождението на Родопите | StandartNews.com

Кърджали. Юбилеен документален сборник „Действията на българската армия в Родопите и Беломорска Тракия през Балканската война 1912-1913 г. подготвя Военното издателство на Министерството на отбраната.

Изданието е посветено на бележитата годишнина и съдържа 164 документа от военния архив, онагледяващи хронологията на боевете на един от най-важните фронтове на Балканската война. Голяма част от тях ще бъдат публикувани за първи път. Те разкриват важни детайли около подготовката и мобилизацията на българската армия през есента на 1912 г.

Специално място е отделено на настъплението на Македоно-Одринското опълчение в Източните Родопи и бойните действия на Хасковския, Родопския и Кърджалийския отряд. Любопитни са книжата, удостоверяващи пленяването на турския кърджалийски отряд на Явер паша при Мерхамлъ. Поместени са множество свидетелства за храбростта и мъжеството на българските офицери и войници, както и цветни снимки на военни паметници от Кърджалийска, Хасковска и Смолянска област.
       
Съставители на сборника са бившият директор на Централния военен архив –Велико Търново Иван Коев и експертите от архива Елисавета Димитрова и Мария Димоларева.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай