Язовир наводни рудник, снабдяват с въглища аварийно ТЕЦ-2

Язовир наводни рудник, снабдяват с въглища аварийно ТЕЦ-2 | StandartNews.com

Язовир „Ковачево" в комплекса „Марица-изток" преля и наводни вътрешнозаводския транспорт и рудник „Трояново-1", който от събота вечерта е спрял въгледобива и подаването на въглища към най-голямата ни ТЕЦ „Марица-изток-2". За да се запознае на място с критичната ситуация в неделния ден тук дойде министърът на енергетиката Тенемужка Петкова.

„Ще снабдяваме топлоцентралата с въглища от другите два рудника, вече поискахме разрешение от транспортния министър Ивайло Московски извозването да е през гражданската гара Любеново до Раднево и очакваме всеки момент да го получи то БДЖ", посочи аварийния план министър Петкова. Тя увери, че сигурността на енергийната система в страната не е застрашена по никакъв начин. В складовете на ТЕЦ-2 имало въглища поне за 10-ина дни, заявката на Брикел щяла бъде изпълнена на 100 %, а двата американска ТЕЦ-а -„КонтурГлобал Марица Изток 3" и AES Гълъбово", нямали заявки за неделя.

Никой обаче не знае докога ще продължи това аварийно снабдяване, което освен неудобствата ще натовари и с допълнителни разходи всички по верига. „Аз съм от 35 години, не помня яз. „Ковачево" да е преливал през преливника. Докато водата не спадне под кота 130, не можем да връщаме събраната вода от водосбора обратно и тази схема ще остане", поясни изпълнителният директор на Мини „Марица-изток" Андон Андонов. Още в събота той е задействал аварийния план на дружеството при наводнения и аварийни екипи продължават работа второ денонощие.

Ситуацията особено в Смолянско продължава да бъде сложна, общо над 640 абоната на ЧЕЗ и ЕВН до обяд в неделя бяха без ток, обобщи Петкова. Тя увери, че екипи на ЕСО работели заедно с аварийните групи на ЕРП-та, за по-бърдо отстраняване на авариите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай