Всяко училище във Варна с барелеф на своя патрон

Всяко училище във Варна с барелеф на своя патрон | StandartNews.com

Кметът на Варна Иван Портних приветства в първия учебен ден преподавателите за възрожденския дух, с който отстояват честта на професията, за всеотдайността, професионализма и отговорността, с които влизат в клас.Той откри барелеф на големия български възрожденец Петко Славейков в основното училище в града, което носи името му и поздрави специално преподавателя Момчил Христов ,който го е изработил и дарил на школото. „Само преди дни присъствах на подобна церемония в ОУ „Панайот Волов" – тези инициативи са достойни за уважение, защото възпитават в патриотичен дух и съхранение на националната памет. Затова поемам ангажимент всяко училище, което няма барелеф на своя патрон, да получи подкрепа от Община Варна за изграждането му", каза кметът.С много настроение, усмивки, вълнение, цветя и балони започна първият учебен ден в 66-те училища във Варна. 3 227 първокласници, разпределени в 132 паралелки, за първи път влязоха в клас, 1175 деца на 5 и 6 години тръгнаха в подготвителни групи в училищата.

С обновена база, ремонтирани класни стаи, фоайета, спортни салони и зали бяха посрещнати учениците в първия учебен ден. По данни на дирекция „Образование и младежки дейности" от началото на т.г. са извършени ремонтни дейности в 41 училища, 45 детски градини и едно общежитие на стойност 1 818 292 лв. От тях 1 806 745 лв. са от делегирани държавни дейности и дофинансиране от общинския бюджет, а останалите средства са дарения от училищни настоятелства.

С инициативата „Дарение вместо цвете" започна първият учебен ден във Варненската търговска гимназия „Г. Раковски", по идея на преподавателките Радка Георгиева и Христинка Тодорова. Средствата ще бъдат предадени на проекта за създаване на социална чайна в морската столица, където ще бъдат предоставяни подкрепа и първа работа на младежи, израснали в домове.

Кметът на Варна Иван Портних приветства инициативата и пожела успешна учебна година на възпитаниците на гимназията. По-късно той поздрави учениците и учителите от СОУПЧЕ „А. С. Пушкин", НГХНИ „Константин Преславски".

„Нека новата учебна година бъде изпълнена с духовност, с много нови знания, с младежки емоции и енергия! Пожелавам на всички много предизвикателства, които да преодолявате успешно. Вярвам, че и тази година ще се гордеем с отличници в сферите на науката, изкуствата, културата и спорта. Вие – нашите деца, създавате нови светове, и аз искрено се надявам Варна да бъде част от тях!", обърна се към учениците кметът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай