Всяка къща в Банкя с контейнер за разделно събиране

Всяка къща в Банкя с контейнер за разделно събиране | StandartNews.com

София. Всяка къща в Банкя вече е с контейнер за разделно събиране на битовите отпадъците. Оползотворяващата организация "Екобулпак" е инсталирала нови над 2000 жълти контейнера за сухите отпадъци от опаковки пред домовете в градчето.

Така общият им брой става 4100. Очаква се индивидуалният подход да намали още повече дела на сметта, която отива за депото. "Предстои и в други крайни райони на София, където има еднофамилни домове, да се поставят индивидуални съдове за разделно събиране", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. За пример тя даде район Витоша, като първи до края на годината с персонални контейнери ще бъдат снабдени жителите в Марчаево и Владая.

Вече над 70% от отпадъците в София отиват за рециклиране, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова. Следващата година ще заработят и двете компостиращи инсталации в столицата, които още повече ще намалят дела на сметта, която се изхвърля в депото.

Разделното събиране бе въведено в София през 2008 г. Четири от 24-те столични района обаче все още не са обхванати от системата. Два от тях предстои да бъдат включени в пилотен проект за индивидуално сепариране на отпадъците, финансиран с евросредства по програма Околна среда. Това са Овча купел и Кремиковци, където на домакинствата ще бъдат раздадени контейнери и чували, а общинска фирма ще обслужва двата района. В другите два - Подуене и Връбница, вече са подготвени местта за разполагане на съдовете, предстои да се избере организация, която има интерес да ги обслужва.

Целта е максимално да се увеличат количествата сепариран отпадък за рециклиране. Това означава по-малко разходи за отпадъци, което може да се отрази в намаляване на такса смет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай