Владика освети нов параклис над Благоевград

Владика освети нов параклис над Благоевград | StandartNews.com

Благоевград. Неврокопският митрополит Серафим и благоевградски свещеници осветиха новия параклис „Свети дух" над Благоевград. Стотици благоевградчани дойдоха в изборния, но и празничен за тях ден, за да присъстват на събитието.

Светата обител е изградена до 33-метровия кръст в местността Заева поляна.

„На тази паметна дата за нашия град - 5 октомври, датата на нашето Освобождение, повече от всякога искам да ви пожелая сила на духа и вяра", каза кметът Атанас Камбитов. Той допълни, че името на параклиса не е избрано случайно, то е свързано с покровителя и пазителя на Македония - Свети Дух.

„Искрено вярвам, че целият мемориален комплекс ще се превърне в символ на Благоевград. Градът ни отдавна трябваше да има своите символи на вярата", допълни д-р Камбитов.

След освещаването много миряни се помолиха в параклиса и запалиха свещи за здраве. Отслужена бе и заупокойна молитва в памет на знайните и незнайни герои, дали живота си за спасението и свободата на Пиринския край и България. Църковен хор към благоевградския храм „Въведение Богородично" и певци на Ансамбъл „Пирин" огласиха църковните служби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай