ВиК авария в Кърджали остави хиляди абонати без вода

ВиК авария в Кърджали остави хиляди абонати без вода | StandartNews.com

Няколко дни строителите от софийската фирма „Калистратов груп" безуспешно се опитват да възстановят целостта на водопровода в района на кв. „Възрожденци в Кърджали. „Ако направените заварки издържат, до няколко часа резервоарите ще се напълнят и в късния следобед домакинствата ще имат вода", това уверение получи от изпълнителите областният управител Илия Илиев, който в неделния ден бе на оглед на мястото заедно с управителя на „В и К" инж. Славчо Славков.
Изпълнителите на „Водния цикъл" и община Кърджали като възложител на обекта да поемат отговорност за тежката авария на главния водопровод, която повече от четири денонощия остави без вода хиляди абонати в големите квартали на Кърджали и 20 околни села, ще настоява областният управител Илия Илиев.

Аварията се повтаря четири пъти на едно и също място, твърди ръководителят на проекта инж. Митко Синабов. Според специалистите, причината е или в лошото качество на тръбите, произведени от „Екопроект" – Габрово, или в лошото изпълнение. Областният управител Илия Илиев е категоричен, че отговорните лица са подценили проблема и не са реагирали адекватно, за да се избегне настоящата патова ситуация стотици семейства да са без вода в разгара на лятото, а изпълнителят да не е наясно какви са причините за пробива. Заради предполагаемия дефект на тръбите, фирмата е изпратила проби за експертиза в лабораторията на Института по заваряване, която в началото на седмицата се очаква да потвърди или отхвърли съмнението, че са негодни. Ако дефектът се докаже, ще се наложи подмяната на 250 нови полипропиленови тръби от „Водния цикъл", като преди това се прокара отклонение/байпас/ за захранване на потребителите.

„ВиК" не носи отговорност за аварията, тъй като все още не е стопанин на съоръженията от „Водния цикъл", обясни управителят Славчо Славков. Те ще бъдат прехвърлени за експлоатация към дружеството едва след като мине приемателната комисия. Славков заяви, че дружеството е претърпяло огромни загуби заради аварията и ще предяви иск пред виновните по съдебен ред за нанесени щети и пропуснати ползи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай