Видински села пазят обичай от времето на траките

Видински села пазят обичай от времето на траките | StandartNews.com

Общината е на път да го унищожи, алармират етнографи

В няколко села на Видинска област – Градец, Раброво, Бойница, Бориловец, Периловец, Гъмзово, Делейна, Динковица, Долен Бошняк, Калина, Каниц, Косово и Плакудер, до днес е запазен древен обичай. Той е от времето на траките, съобщи етнографът Сашка Бизеранова, д-р на историческите науки. Той се изпълнява на втория ден на Великден, на който се отдава почит на починалите през годината хора. Техни близки се събират на поляна в подножието на Албутинския манастир край село Градец и играят поменално хоро, като държат в ръцете си снимките на своите мъртви близки.

По времето на комунизма са били правени опити ритуалът да бъде унощожен като е бил забраняван, а събралите се на мястото хора са били разгонвани. Въпреки това, обичаят е оцелял. Днес обаче той е на път на бъде унищожен, тъй като общината във Видин за четвърта поредна година насрочва на същото място и на втория ден на Великден фолклорен събор. Той започва с водосвет и продължава с изпълнение на певчески и танцови състави от областта. На мястото, където се играе поменалното хоро, се разполагат сергии и подкрепителни пунктове.

Въпреки пречките пред ритуала, близките на починалите идват рано-сутрин и пак играят своето поменално хоро. След него семействата слагат край на траура и се връщат отново в обществото, за да продължат живота си по-нататък.

Общината трябва да отмени „панаирът" на поляната пред манастира и да създаде условия древният обичай да бъде съхранен, призова Сашка Бизеранова.

Във Видинско поменални хора на втория ден на Великден се играят и в Ново село. Обичаят в него е запазен под името „По кръсти".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай