Великденски изложби в благоевградския музей

Великденски изложби в благоевградския музей | StandartNews.com

Регионален исторически музей – Благоевград представя две изложби в навечерието на Великден.

Експозицията „Пейзаж" ще се открие в сряда, 8 април, от 17:30 часа. Картините са от богатия фонд на културната институция. Изложбата е дело на Илия Гоцков, заместник-директор на музея. Почитателите на живописното изкуство ще могат да се насладят на над 30 творби от различни автори. Част от колоритните картини са рисувани от Генко Генков, Борис Ненов, Ненко Балкански, Димитър Киров.

Друга интересна експозиция вече е изложена в залите на музея от служителите в отдел „Етнография". Организирана е от главния уредник Румяна и представя великденски картички от миналия век. Основните акценти в нея са традиционната великденска украса и типичните кулинарни изделия на празничната трапеза, както и рисуваните яйца.

Великденските картички ще накарат посетителите да усетят тръпката и вълнението на получена пощенска картичка с пощенска марка. Атмосфера, дълбоко забравена в днешното виртуално време. Картичките пресъздават онова особено чувство на близост, което в съвременните комуникации е трудно доловимо за голяма част от населението. Двете изложби ще могат да се видят в музея до края на този месец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай