Вдигат ромски квартал в Мъглиж

Вдигат ромски квартал в Мъглиж | StandartNews.com

Стара Загора. Изграждането на ромски квартал в регулация планира община Мъглиж, която първа тръгна с багерите срещу незаконните жилища в махалата.

Това лято бяха премахнати първите 32 паянтови къщи, а за пролетта са набелязани още 96 постройки, вдигнати без всякакъв план и разрешение „Вече сме отредили терен за 44 парцела и търсим възможности за финансиране на строителството на самите ромски жилища”, обяви кметът на общината Господин Господинов, който отчете в четвъртък едногодишната работа на своя екип.

Екип на общината е участвал в международна конференция по проблемите на малцинствата в Будапеща и представил на фондацията на Джордж Сорос два проекта за около 1,5 - 2 млн. лв за изграждането на ромския квартал. Предварителната идея била да се вдигнат еднофамилни жилища, тип фургони от дърво или други естествен материал, но с всички удобства за живеене – 2-3 стаи със санитарни възли и отопление. Общината щяла да търси и други донори за този проект, един от тях бил т.нар. норвежка програма, която се финансира от правителството на Норвегия.
 
В община Мъглиж ромското население е 48 на сто от общия брой на жителите и това още създава куп социални проблеми, припомни кметът Господинов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай