Вдигат до дни паметника на Калата в Бургас

Вдигат до дни паметника на Калата в Бургас | StandartNews.com

Бургазлии дариха 20 000 лв. за статуята

Паметникът на големия актьор Георги Калоянчев ще се извиси до дни в морската градина на Бургас. Монтирането на статуята започва в сряда, а в събота тя ще бъде открита официално. Специални гости на церемонията, ще бъдат съпругата на Калоянчев - Валя и синовете му Ивайло и Явор. Поканени са най-близките колеги и приятели на Калата - актьорите Никола Анастасов, Славчо Пеев и Стоянка Мутафова. За откриването на паметника се очаква да пристигне и председателят на Съюза на артистите в България - Христо Мутафчиев.

Бургазлии са дарили близо 20 000 лв. за изработката на пластиката, която ще увековечи емблематичния за цяла една епоха български актьор. На пресконференция в община Бургас, инициаторите дадоха точен отчет за постъпилите дарения и направените разходи.

"За нас най-важното бе участието на бургазлии, които припознаха кампанията като своя. Съвсем скоро едно малко момче, дарило средства за паметника, ме срещна по улицата и ме попита кога ще го открием. Това ме трогна и развълнува . Всички културни институции, популярни музиканти и хора на изкуството подкрепиха каузата", заяви Йорданка Ананиева, зам. - кмет по култура и образование в Община Бургас. Средствата за паметник на Калата бяха събрани за по-малко от година.
На 14 юли 2014 година бе сформиран Инициативният комитет, а на 21 юли се проведе първото събитие на открита сцена "Охлюва". Поставени бяха урни за събиране на дарения в Летния театър, където се провеждат всички концерти и театрални постановки в града. Година по-късно кампанията е пред своя успешен финал и паметникът е готов. Пластиката на актьора ще се извисява близо до входа на Летния театър, до тази на другия велик бургазлия Апостол Карамитев.

Успоредно с откриването на паметника бургазлии и гости на града ще могат да разгледат откритата експозиция "Георги Калончев бушува яростен и безпощаден като седмото изкуство". Фотоизложбата съдържа богат снимков материал, документи, отзиви, рецензии от филмовото и сценично творчество на актьора. Материалите са предоставени от Съюза на артистите в България и ще бъдат позиционирани в парковата алея до Летния театър.

Скулптурата на Калоянчев ще бъде открита в 20.00 часа на 18-ти юли с вълнуващ спектакъл, режисиран от директора на ДТ "Адриана Будевска" - Борислав Чакринов. Веднага след това присъстващите ще се насладят на любимата постановка "Г-н Ганьо Балкански" - от 21.00 часа в Летния театър. Спектакълът е адаптиран от Георги Данаилов, а текстът е специално написан за Георги Калоянчев. В главната роля ще видим сина му Ивайло Калоянчев. Входът е свободен!

"Идеята ни беше да създадем творба, достойна за великия актьор. Скулптурата на Калоянчев е реалистична, актьорът е в естествен ръст. На мястото ще бъде поставена и допълнителна информция, за да се чете от бъдещите поколения" - заяви Георги Николчев, председател на Обществен дарителски фонд.

Калоянчев е роден на 13 януари 1925 г. в Бургас. Завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1952 г. в класа на проф. Стефан Сърчаджиев. От 1951 г. до 1957 г. играе в Народния театър "Иван Вазов". Калоянчев е сред основателите на Сатиричния театър, където обира овациите с многобройните си забележителни превъплъщения.

Калоянчев дебютира в киното с филма "Утро над родината" (1951) в ролята на циганчето Сали. Актьорът играе в общо над 50 игрални филма. За публиката обаче най-незабравима завинаги ще остане ролята му на Бай Ганьо от 1990 г. във филма "Бай Ганьо заминава за Европа".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай