Възстановяват родната къща на Гео Милев в Раднево

Възстановяват родната къща на Гео Милев в Раднево | StandartNews.com

Стара Загора. Родната къща на Гео Милев в Раднево, която бе откупена от собствениците, ще бъде възстановена за 50-годишнината на миньорското градче идната година. Това съобщи радневският кмет д-р Юлиан Илчев при офциалното откриване на традиционните Геомилеви дни в четвъртък вечер. Реставрацията и обновяването на родния дом на Гео щяло да струва около 160 хил. лв, които общината ще задели от собствения си бюджет.

Празниците, посветени на големия поет и интелктуалец, бяха открити с една оригинална изложба „Гео Милев и Der Strum". В нея са включени 46 автентични страници от немското списание от началото на миналия век. Както е известно, Гео е тясно свързан с този катехизис на менския модернизъм, активно превежда материали от него за своите списания и за българския читател.

През първия ден бе представен и сборникът „Книга за Леда" в памет на дъщерята на Гео – незабравимата Леда Милева. Тази година международната фондация, която носи името на поета, единодушно реши голямата награда „Гео Милев" да бъде присъдена на Леда /посмъртно/. Отличието бе връчена на нейния син, режисьорът Адрей Аврамов.

Геомилевите дни продължават и в петък. С кръгла маса по проблемите на литературните музеи къщата-музей на поета ще отбележи своята 60-годишнина. Ще бъдат представени и две нови книги – „Култът Яворов" на доц. Владимир Янев и антологията на един от големите старозагорски поети – Иван Хаджихристов, „Животът, който ми хрумна".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай