Възстановяват бившия тютюнев склад в Пловдив

Възстановяват бившия тютюнев склад в Пловдив | StandartNews.com

Бившият тютюнев склад на ул. "Одрин" 8 в Пловдив ще бъде възстановен, а сградата ще се сдобие отново с оригиналния си вид. Министърът на културата Вежди Рашидов е разписал днес заповед това да се случи, съобщава bTV.

Складът трябва да бъде възстановен с оригиналните обемно-пространствени параметри и архитектурни и художествени характеристики, се посочва в министерската заповед. Новината за събарянето на сградата предизвика остри реакции сред мнозина местни, бяха отправени и протестни призиви. Според недоволните граждани складът има културна стойност.

С днешната разпоредба се дава срок от два месеца, в които собственикът на имота трябва да внесе за съгласуване инвестиционен проект за възстановяване и експониране на недвижима културна ценност. Сградата трябва да бъде възстановена в срок 12 месеца от датата на съгласуване на инвестиционния проект, разпорежда министър Рашидов.

Според Рашидов е безотговорно да се събори сградата. Министърът напомни пред пловдивчани, че по случая вече тече разследване на прокуратурата. От думите му стана ясно още, че в момента тече процедура по актуализиране списъка на паметниците на културата в цялата страна. В града под тепетата има 800 обекта с такъв статут, а за страната броят им е над 40 хиляди.

Министърът е убеден, че паметниците на културата трябва да се картотекират.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай