Възстановяват 7 войнишки паметници в Кърджалийско

Възстановяват 7 войнишки паметници в Кърджалийско | StandartNews.com

Близо 20 хиляди лева са необходими за ремонт и възстановяване на 7 войнишки паметници в Кърджалийско. Областната комисия „Военни паметници" обсъди предложенията на общините Момчилград, Крумовград, Черноочене, Ардино и Кирково за целево финансиране.

5065 лева са за ремонт и освежаване на паметника на загиналите през 1990 г. войници край река Върбица и 3058 лв за сградата и прилежащото пространство на костницата на загиналите в Руско-турската и Балканската войни в Момчилград. Община Крумовград ще получи 3158 лева за реконструкция на паметната плоча на лобното място на л-т Младен Калеев и р-к Илия Русев край с. Черничево. В село Пчеларово, Чернооченско, ще бъде освежен Паметникът на загиналите в Балканската и Първата световна война, в Ардино ще бъде извършена реставрация на паметната плоча на военния летец кап. инж. Никола Банков Николов на стойност 5500 лв и на паметника на загиналите фронтоваци във Втората световна война край с. Бял извор на стойност 1000 лева. Ще бъде възстановена и войнишката чешма в с. Джерово, община Кирково.

Комисията „Военни паметници" се оглавява от областния управител Илия Илиев, който подчерта, че «Държавата и местната власт трябва да полагат необходимите грижи за поддръжка на паметниците, защото те са израз на почитта ни към славните национални герои», подчерта областния управител Илия Илиев, който оглавява Комисията „Военни паметници".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай