Възстановиха казашки паметник в Шипка

Възстановиха казашки паметник в Шипка | StandartNews.com

Стара Загора. Православен кръст-паметник, издигнат през 1927 г. в тогавашния старозагорски гробищен парк в памет на казаците и всички руски бежанци, починали в България, бе възстановен и преместен в двора на православния храм „Рождество Христово" в град Шипка. Потомци на легендарните донски казаци, руският министър на регионалното развитие и регионите Игор Льоняев и българският му колега Иван Данов, руски граждани и техни български приятели уважиха официалното церемония във вторник. Преди официалното откриване на паметника, двама митрополити - руският Михаил, Женевски епископ, и старозагорският Галоктион, в съслужение с руски и български свещеници отслужиха заупокойна литургия за загиналите за Освобождението на България руски и български войни.

„След предложението на старозагорския кмет Живко Тодоров поради закриване на старото гробище само за 1 година с подкрепата и на Старозагорската митрополия успяхме за възстановим автентичния православен кръст, и да го преместим на едно свято място", подчерта Леонид Решетников, шеф на националния благотворителен фонд „Наследие", един от основните двигатели на тази родолюбива инициатива.

Както е известно, в храм-паметника „Рождество Христово", почива прахът на руските воини-герои от Шипченската епопея от 1877 г.. В близост е и руско военно гробище, в което пък са погребани висши офицери и войници от легендарната Бяла армия на генерал Врангел. Повече от 30 хиляди от тези родолюбиви воини, прогонени от болшевишката революция, намират пристан и братско съчувствие в България между 1921 и 1926 г. На няколко хиляди, които пускат трайна корени у нас, българската държава отпуска дори пенсии. Други пък намират вечен покой на българска земя. Именно в тяхна памет по инициатива на щаба на Донския корпус, разквартируван в Стара Загора, е издигнат и православния кръст-паметник. Той е бил скромен обелиск, от бетон и мозайка, а върху него са били изписани имената на 137 казаци и руски воини, починали през този период у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай