Възобновяват събора „Рожен” след 9-годишно прекъсване

Възобновяват събора „Рожен” след 9-годишно прекъсване | StandartNews.com

Смолян. Съборът „Рожден" се възражда след деветгодишно прекъсване. Това съобщи кметът на община Смолян Николай Мелемов пред журналисти. И уточни, че от 17 до 19 юли тази година ще организира Събор на народното творчество и животновъдството на Роженските поляни.

Кметът проведе среща с представители на Сдружение „Рожен – наследство в бъдещето", с които да обсъдят подробностите около иновативното събитие, което ще възкреси традициите на „Рожен".

Събитието ще се осъществи чрез публично-частно партньорство с община Смолян, обясни Мелемов.

Целта е освен фолклорен конкурс „Рожен", на поляните да бъдат показани още традиционни родопски занаяти, етнографски и музейни експозиции, изложение на овце, кози, кучета, крави и биволи. Посетителите ще могат да опитат млечни и месни продукти от различни ферми, ще се запознаят и с много био храни и напитки. Конни атракции, народни веселби и нестинарски игри ще бъдат само част от развлекателната програма на събора.

"Искаме да запазим тази българската традиция в нейната мащабност и да я завещаем на поколенията занапред", каза още смолянският кмет и изтъкна, че очаква близо 250 000 души на „Рожен".

Роженският събор има над стогодишна традиция. На него българи и много чужденци се събират под връх Рожен, за да се насладят на фолклора на певци и инструменталисти от цялата страна, които се се надпяват и надсвирват на няколко сцени още от 1898. Преди 9 години обаче традицията спира заради липса на достатъчно средства за организацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай