Във Видинско тиквата става атрактивна култура

Във Видинско тиквата става атрактивна култура | StandartNews.com

Тиквата във Видинско става атрактивна култура, каза за „Стандарт" Таня Цолова, експерт в областната земеделска служба. Преди години от нея са отглеждани по 100 – 200 дка, а тази пролет земеделските производители ще засадят 710 дка. Причината е, че за отглеждането и те получават субсидии по една от мерките на програмата за развитие на селските райони. Цената на плода също се вдига и 1 кг надминава 1 лв. Мнозина отглеждат тиквите и за семки, тъй като те се оказват екологичска и лечебна храна и носят добри доходи, поясни Таня Цолова.

Заради субсидиите се увеличават и площите с дини и пъпеши. През тази пролет с дини ще бъдат засадени 1200 дка, което не е ставало през последните години.

Пролетната сеитба във Видинско закъснява заради падналите дъждове и невъзможността на техниката да влезе в нивите. Досега са засети 50 000 дка със слънчоглед, 7000 дка – с царевица. 1200 са засетите декари с фуражен грах. Есенните култури са в добро състояние и се развиват добре, допълни земеделската експертка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай