Върнаха 40 деца в клас със 130 бона

Върнаха 40 деца в клас със 130 бона | StandartNews.com

Бургас. Една от най-бедните общини в Бургаско Камено брои 130 бона, за да върне в клас 40 деца, които са спрели да ходят на училище. Парите са осигурени с проект по ОП "Развитие на човешките ресурси". Сметките показват, че за всяко едно от децата са пръснати по 3200 лева, за да може то отново да тръгне на училище. Става въпрос за малчугани от 7 до 18-годишна възраст с ромски произход.

От общината обясниха, че внушителната сума е използвана за допълнителни уроци по български език и математика, за различни кръжоци и за интерактивни методи на обучение, които повишавали интереса на децата към учебния процес. Част от парите са отделени за подобряване на материалната база в учебните заведения. Отделена е и сума за обучение на преподавателите как да работят в мултикултурна среда. Проектът е реализиран в общо 4 училища - основните школа в селат Русокастро, Трояново и Кръстина и в средното в Камено.

"След срещите ни с родителите стана ясно, че най-честата причина децата им да не посещават часовете е мигрирането на семействата в чужбина, където търсят препитание. При тази ситуация децата се оставят за отглеждане при баби и дядовци, които нехаят за образованието им, обясни директорката на СОУ "Христо Ботев" в Камено Катя Балтаджиева.

Участниците в проекта са доволни, че са успели да върнат 40 деца в класните стаи, но признават, че нямат идея докога ще ги задържат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай