Варна се надява на 300 млн. лева за саниране на панелките

Варна се надява на 300 млн. лева за саниране на панелките | StandartNews.com

Варна. Варна може да получи до 1/ 3 от средствата, които ще бъдат заложени в държавния фонд за енергийна ефективност. От Министерството на регионалното развитие планират неговият бюджет да е общо 1 млрд. лв., като при разпределението на парите по общини няма да има лимити. Това съобщи кметът на Варна Иван Портних на заседанието на Обществения съвет по устройство на територията.

„Чака ни много работа. Всичко зависи от нас и ако стартираме процедурите своевременно, имаме шансове да привлечем 30 % от тези средства", каза кметът. Той увери, че общинската администрация започва да подготвя веднага след Нова година процедурите за обществени поръчки, въпреки че няма още подготвена методология. Целта е по-малките фирми в строителството да имат предимство при избора изпълнители на санирането на жилищните сгради.

Членовете на Обществения съвет по устройство на територията бяха първите, които бяха запознати с анализа за синята зона, изготвен от консултантската фирма „Мотт Макдоналд". Повечето от експертите казаха, че въвеждането на платено паркиране в центъра на града се бави и ефектът, който трябва да се търси с нея, не е просто събирането на такси, а и конфликтът между автомобили и пешеходци все по-вече се задълбочава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай