Варна с готовност за 1 млрд. лева европари

Правят се опити да се подмени дневния ред на града, предупреди кметът Иван Портних

Варна с готовност за 1 млрд. лева европари | StandartNews.com

Варна. Варна ще кандидатства с проекти за 1 млрд. лева в новия програмен период 2014 -2020 г., обяви кметът Иван Портних. Той отчете 6–те месеца на управление на морската столица, в който период в нея за влезли близо 59 млн. лева от оперативните програми.

Договорираните средства са в размер на 304 млн.лева. Най-важният проект, по който работи общината, е одобреният Интегриран план за градско възстановяване и развитие, в който са включени 165 стратегически обекти за близо 700 млн. лева. Има и резервен списък с 40 проекта за над 442 млн. лева, посочи кметът.

Според него реалните резултати, постигнати за краткото време във Варна, не се харесват на всички и това, че нещата се случват, за някои е проблем. Правят се опити да се подмени дневния ред на града и да се игнорира постигнатото, категоричен е Портних. Той изрази опасения, че подобни опити ще бъдат осъществявани и в перспектива и заяви, че за него е необяснимо връщането на цяла сесия на ОбС от областния управител Иван Великов. Губернаторът върна пакет от 80 решения на местния парламент в началото на годината, между които и това за преименуване на 215 местности, което разпали политически и националистически страсти. Кой ще носи отговорност за подобни безпрецедентни действия с лошо скалъпени мотиви, попита риторично кметът.

След новите 70 автобуса „Соларис", които кръстосват вече Варна, в средата на юли се очаква да пристигнат новите тролеи според последната уговорка с „Шкода". Те са 30 и са на обща стойност 28 млн. лева.

Един от най-важните въпроси за варненци, свързан с дефицита на места в забавачките, е на път да се реши. При недостиг от 670 места, които заварил кметът в началото на управлението си, към момента са осигурени 610. Предстои откриване на още 450 със строителство на три нови детски градини, за които има обявени обществени поръчки и с разширяване на капацитета на съществуващите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай