Варна не иска полицейска школа за бежански лагер

Варна не иска полицейска школа за бежански лагер | StandartNews.com

Варна. Общинският съвет се обяви срещу идеята за закриване на полицейската школа във Варна и превръщането й в бежански лагер. Това стана с декларация, приета по инициатива на групата на ГЕРБ на извънредно заседание на местния парламент.

В документа се посочва, че е недопустимо закриването на полицейска школа, за която е осигурено европейско финансиране по линия на присъединяването ни към Шенгенското пространство. Подобни действия не само ще затруднят практическото обучение на кадрите, но и ще ни изправят пред реалната опасност България да понесе санкции от Европейския съюз.

„Недопустимо е и превръщането на базата в бежански лагер. Още по-недопустимо е това да се случва в границите на един град, който се е утвърдил като основна туристическа дестинация и кандидат за Европейска столица на културата и Европейска младежка столица. На територията на полицейската школа е разположена оръжейницата на МВР-Варна. Не по-малко абсурдно е настаняването на бежанци в база, която е недалеч от центъра на морската столица и в непосредствена близост до детски и учебни заведения, до жилищни и бизнес сгради", пише още в декларацията.

Общинският съвет настоява правителството да не взема решения за откриване на бежански лагер, без да се допита до местната власт и без да се съобрази с общественото мнение в морската столица.

Срещу закриването на центъра за професионална подготовка на МВР във Варна се обявиха и от синдикален алианс „Сигурност" към МВР. Пред местния парламент те декларираха, че ще отстояват запазване статута на сградата с всички позволени от закона средства, като в случая се надяват на държавническо мислене, за да може да бъде запазена полицейската школа.

За една календарна година през школата във Варна преминават специална полицейска подготовка около 400 служители на МВР. Центърът е и единственото място, оборудвано със стрелбище, отговарящо на изискванията на закона, което варненските полицаи могат да ползват, изтъкват от синдиката.

Декларацията е обсъдена с всички, които работят в полицейските школи на вътрешното министерство. Копие от нея са изпратени до премиера, министъра на вътрешните работи, председателя на Народното събрание, варненските депутати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай