В Разград купуват лекарства от Търговище

Градът остана без денонощна аптека, защото 24 часовия график е неизгоден за предприемачите

В Разград купуват лекарства от Търговище | StandartNews.com

Разград. Разград остана без денонощна аптека. Болните, които се нуждаят спешно от медикаменти през нощта трябва да пропътуват 70 км, за да се снабдят с лекарства преди разсъмване. Най-близката аптека, която работи през нощта, се намира в съседния областен град Търговище.

За това алармираха родители на малки деца, принудени да търсят спешно лекарства в малките часове на нощта. Проверка на "Стандарт" установи, че последната денонощна аптека в града, която преди няколко седмици е сменила собственика си, вече не работи нощем, защото е част от фармацевтична верига с унифицирано работно време.

От съюза на фармацевтите в града потвърдиха, че проблемът съществува. Съсловната организация ще заседава през август, за да търси решение, съобщи председателят й Румяна Ковачева. Фармацевтите считат, че най-доброто решение е въвеждането на дежурства по график, в което да се включат всички аптеки. Не е ясно обаче дали собствениците ще се съгласят на тази мярка, защото те трябва да плащат нощните смени на персонала си двойно.

От своя страна Българският фармацевтичен съюз изрази подкрепата си към колегите от РФК Разград в търсенето на възможности за осигуряване на денонощни аптеки в града и заяви готовност да участва в диалога. БФС предвижда мерки за преодоляването на този проблем чрез създаването на национална аптечна карта и приемането на законодателни мерки за регулация на фармацевтичния сектор като част от системата на здравеопазването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай