В Крупник палят свещи срещу нов трус

В Крупник палят свещи срещу нов трус | StandartNews.com

Благоевград. В село Крупник местните жители запазиха спокойствие, макар да ги раздруса здраво в събота по обяд. Някои напуснаха домовете си, но нямаше паника. „Повечето се успокоиха бързо и се прибраха вкъщи. Други останаха до тъмно пред къщите си. доста хора – млади и стари, пък запалиха по една свещ в църквата ни срещу ново земетресение. Всички се молят да не се повтаря", каза кметът на селището Григор Дуев. В селището на 4 април 1904 г. трус със сила 7,8 по Рихтер изравнява стотици къщи със земята, взема жертви, а десетки са ранени.

Селището е било изравнено със земята, но за късмет жертвите са били малко. Обяснението е, че тогава районът е бил слабо заселен, а къщите ниски, кирпичени, така наречените „плетарки". „Притеснение е нормално да има, все пак всички знаем какво се е случило тук преди 110 години. А и районът на Кресненското дефиле е зона с повишен сеизмичен риск", каза още кметският управник.

При труса на 22 май преди 2 години, което удари най-силно Перник, бяхме по-изплашени, защото го усетихме по-силно, твърдят жители.

„Страх лозе пази. Аз и семейството ми тогава останахме вкъщи, но земетресението беше много силно. Няма нормален човек, който да не се изплаши. Особено в нашето село, където всички знаем за опустошителния трус в началото на миналия век", разказа Методи Равначки.

В Крупник от поколение на поколение се предава разказът на овчаря дядо Стойне за труса на 4 април 1904 г. Този ден по обед той се случил със стадото си високо над реката в Кресненския разлом, когато изведнъж видял под себе си как земята се разцепила и Струма спряла дотам. Водата започнала да потъва в недрата на каньона. Околните ридове се свлекли за секунди. Дядото се спасил, защото се случил най-високо и станал свидетел как всичко наоколо се променя пред очите му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай