В Кърджалийско се справиха с мароканските скакалци

В Кърджалийско се справиха с мароканските скакалци | StandartNews.com

Кърджали. Успешно приключи кампанията за борба с мароканските скакалци в Източните Родопи. Обработени са около 50 хиляди дка площи.

Най-много, близо 15 хиляди дка, са засегнати в община Черноочене, а най –малко в Крумовград 3 300 дка, съобщи областният управител Бисер Николов. Той уточни, че кампанията струва 250 хил.лв., които на първо време ще бъдат изплатени от общинските бюджети, а впоследствие средствата ще бъдат възстановени от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. За шест седем дни от началото до старта на третирането засегнати площи са се увеличили с 10 на сто. Шефът на Областна дирекция за безопасност на храните Кърджали д-р Георги Грозев отчете много добрата комуникация между държавните власти, общините и кметовете на населени места.

„Проблемът при вредителите е, че развитието им е скорострелно. Те снасят яйца обикновено около 9 май, сега за първи път се излюпиха месец по-рано. Причината е топлата и мека зима, уточни д-р Грозев.

По думите му нашествието на марокански скакалци в Кърджалийско е в резултат както на географското разположение,така и на каменистите почви, които не се обработват, което дава възможност популацията на скакалците бързо да се развива.

Според специалистите в следващите три четири години ще има привидно спокойствие, но ще продължат да алармират кметовете на общините през този период да се пръска с гръбни пръскачки, за да се избегне каламитета.
Инж. Соня Новодрянова от служба „Растителна защита" Кърджали коментира, че използваният препарат е бил безвреден и няма нито едно засегнато пчелно семейство.

"Винаги предварително сме уведомявали местните кметове за въздушно третиране на площите, за да предупредят стопаните. Пръскането срещу мароканските скакалци бе извършено от авиоотряд Варна, за целта бяха включени два вертолета .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай