В Кърджали дискутираха начините за предпазване от СПИН

В Кърджали дискутираха начините за предпазване от СПИН | StandartNews.com

Кърджали. Тийнейджъри от Кърджали дискутираха начините за предпазване от заразяване със СПИН. Доброволци демонстрираха нагледно как се поставят кондоми- най-надеждното средство за предпазване от СПИН и от други болести, предавани по полов път. Домакините от СОУ"Й. Йовков" бяха подготвили презентация с интересни факти за стадиите на протичане на болестта, за предаването й от майка на дете и за възможността от безплатно тестване. Всички участници бяха закичени със знака на антипспин кампанията – червена панделка. Проявата бе организирана със съдействието на Регионалната здравна инспекция по Програмата „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН".

Световният ден за борба със СПИН в Кърджали и региона премина под мотото"Животът е безценен". В кампанията активно се включиха младите червекокръстци и представители на клуб "Младите хора - здраве, секс, наркотици" към РЗИ и Ротаракт, както и членовете на училищните клубове "Йовковци за здраве и красота" към СОУ"Й.Йовков", "Щастливеца" към ПГИ"Алеко Константинов» , ученици от ПГТ"Христо Смирненски" Крумовград, ПГТХВП "Св. Св. Кирил и Методий" Момчилград и Клуб "Здраве" към ОУ "Гео Милев", с.Конево.

„Бе проведена информационно - скринингова кампания с изследване за ХИВ/СПИН, сифилис и хепатит „С" чрез бързи тестове в три пункта.Раздадени бяха информационни материали, презервативи и лентички за съпричастност на младите хора от област Кърджали», съобщи Златка Лапанова, главен експерт в Дирекция «ПБПЗ» в Регионална здравна инспекция Кърджали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай