В график се изпълнява Водният цикъл в Кърджали

В график се изпълнява Водният цикъл в Кърджали | StandartNews.com

Кърджали. След завършването му повече от 53 хиляди души ще усетят ефекта, над 6000 граждани ще имат достъп до нова канализационна система, а други 5000 – до реконструирана. 80 % от Пречиствателната станция също е изградена.

В график върви изпълнението на строително - монтажните работи по Водния цикъл в Кърджали, съобщи ръководителят на проекта инж. Митко Синабов. Към момента е изградена 80 на сто от водопроводната и канализационна мрежа.
До два месеца целият обект ще бъде приключен, което е с три месеца по-рано от пусковия срок. В хода на работата в кв. Възрожденци са се появили непредвидени допълнителни проблеми с комуникационните съоръжения, което е наложило лека промяна на проекта.

"За тази цел ще бъде изграден нов дъждопреливник и отливен канал. Кръстовището на бул.„Хр. Ботев" в най –големия квартал на Кърджали е възлово. Освен многото дъждовни води, които идват от кв.Прилепци допълнително се появяват и подпочвени води. Това налага да бъдат хванати тези води с нова дренажна система. Налага се още едно пресичане до мостовото съоръжение, за да бъдат отведени водите и направено заустването им", коментира инж. Синабов
Строителството на Пречиствателната станция по проекта Воден цикъл на Кърджали също е приключило до 80 %. От месец вече е започнала и доставката на машините и съоръжения. „Пречиствателната станция е по - специфичен обект, защото по-голямата част от работата е монтажна. До въвеждането й в експлоатация ще бъдат завършени и други дейности.

В началото на 2015 г. ще започне обучение на персонала, след това предстоят лабораторни анализи и 72 часови проби, което ще продължи около пет шест месеца. Едва тогава Комисия от Дирекция национален строителен контрол ще започне приема на ПСОВ", уточни инж. Синабов.

Мегапроектът „Интегриран воден проект за Кърджали: Изграждане на ПСОВ и довеждащ колектор, разширение и реконструкция на водоснабдителната и канализационна мрежа" се финансира от ОП „Околна среда 2007– 2013 г." и е на стойност от близо 70 млн.лв.

След завършването му повече от 53 хиляди души ще усетят ефекта, над 6000 граждани ще имат достъп до нова канализационна система, а други 5000 – до реконструирана канализационна мрежа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай