В Добрич почетоха жертвите на влака София - Кардам

В Добрич почетоха жертвите на влака София - Кардам | StandartNews.com

Добрич. Панихида по повод 6-ата година от трагедията с влака София - Кардам, при който загинаха 9 души, пет от които от Добрич, отслужи в храм "Св. Георги" в Добрич Варненски и Великопреславски митрополит Йоан.

 

На поменът присъстваха както близките на загиналите млади хора, така и близки на тези, които оцеляха в страшната нощ недалеч от гара Червен бряг и кметът на града Детелина Николова. Майката на Валерия - Софка Дойнова, през сълзи сподели: "Мъчила съм се човек да направя, не да ходя всеки ден на гроба й. Толкова мъка, боже, толкова мъка. Раздава БДЖ обезщетение - какво обезщетение, боже мой. Защо не сте си купили влакове, боже мой, защо не сте си поддържали машинния парк? По време на делото свидетел разказа, че уроците по безопасност се провеждали като се палел огън в една тава с пясък. Това са били уроците по безопасност в БДЖ... Исках възмездие за смъртта на дъщеря си, не исках пари. Няма какво да купя с тези пари". Съпругът й Жельо Желев добави, че след трагедията семейството не пътува с влак и добави, че за него нищо не е се променило в съдебната система.

 

Майката на Даниел Вичев - Дорка Вичева, също заяви, че всяка нощ заспива с последните мигове от кошмарната нощ и единственото, което все още я крепи е това, че синът й е загинал като герой, спасявайки други хора. Бащата - Васил Вичев, бе категоричен: "Справедливостта в тази държава пада все по-ниско и по-ниско. Всички доклади на ЕС започват с правосъдието и свършват с правосъдието. Трябва един жесток мониторинг върху правосъдната ни система, и МВР, и следствие, и прокуратура. Правят си само един PR, друго нищо. Всяко правителство сменя по два или три пъти наказателния кодекс".

 

Идната седмица предстои да се открие обновен кабинет в Хуманитарната гимназия в Добрич, за който средства е дарила Софка Дойнова. Обвинените за пожара във влака получиха условни присъди, които бяха потвърдени и на последна инстанция - ВКС, на 17 юли миналата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай