В Деня на общината: Отличник седна в стола на кмета на Кубрат

Градоначалникът Алкин Неби отговаряше три часа на въпросите на младите хора

В Деня на общината: Отличник седна в стола на кмета на Кубрат | StandartNews.com
  • Градоначалникът Алкин Неби отговаряше три часа на въпросите на младите хора

 

Инвестициите в инфраструктурата и в частност, в образователната инфраструктура, са безспорен приоритет в програмата за управление на община Кубрат. Срещите с младите хора са ежедневие в програмата на Кмета Алкин Неби, като последната подобна проява  се състоя в Деня на българската община. На тържествено събитие възпитаникът на СУ "Христо Ботев" в Кубрат - Каан Велиев, от село Севар, седна в стола на кубратския градоначалник, поемайки властта лично от градоначалника Алкин Неби. Представителите на Ученическия съвет от VIII-ми до XII-ти клас към най-голямото училище в общината също приеха ролите на заместник-кмет и председател на Общинския съвет.

Срещата по повод Деня на българската община продължи повече от 3 часа. На нея бяха избрани за председател на Общинския съвет - Владимир Денчев, както и един заместник-кмет в лицето на Преслава Коджахристова. Тримата са от XI-ти "а" клас.

Инициативата се проведе в рамките на Деня на отворените врати в общинската администрация, на която присъстваха също председателят на Общинския съвет Хюсеин Юмеров, заместник-кметовете Женифер Пойраз и Мирослав Йорданов, ръководители на отдели, както и специалисти на водената от кмета Неби Общинска администрация.

Денят започна с оперативка в Заседателната зала на Общинската администрация в лудогорския град. Лично кметът Неби, председателят на местния парламент Хюсеин Юмеров и началникът на Отдел "Просвета и Култура" Здравко Вутов приветстваха гостуващите ученици, като им обясниха какви са функциите на общината и на кмета, след което поканиха колегите си на разговори. По време на заседанието бяха поставени въпроси за работата на администрацията и бяха разисквани най-различни теми от обществено значение. Бяха обсъдени също въпроси, свързани с

проблеми при превоза на ученици

от населените места в общината, а като такъв беше посочен пример от село Севар. Бяха разиграни ситуации при взимането на важни решения, свързани с детски градини и учебни заведения. Бяха поставени въпроси, свързани с безпризорните кучета, борбата с безработицата в общината, проблеми, свързани с екологията, опазването на околната среда и демографията.  По редица проблеми зам.-кметът Мирослав Йорданов призова за повече гражданска отговорност, а присъстващите да подават сигнали при нередности към администрацията и да разясняват на близки и приятели какви са механизмите, с които Общината оперира при решаването на редица въпроси. По време на срещата кметът Неби и заместник-кметът Женифер Пойраз споделиха, че Общината вече е обявила обществена поръчка, чрез която се предвижда в града да бъдат изградени подземни съоръжения, в които ще бъдат разположени

контейнери за разделно събиране на отпадъци

Всяко едно от съоръженията ще представлява подземно бетоново корито, в което ще се разполага подземно хидравлично устройство, като видът на отпадъците ще бъде определен от Общината. Съоръженията, които ще бъдат първите в област Разград, ще бъдат изграждани в площадни и междублокови пространства, пешеходни алеи, улици и тротоари. Обсъдена бе и идеята подземен контейнер да бъде разположен и на входа на градския парк "Омол" в Кубрат.

Кметът Неби обясни подробно какви са проблемите пред местната администрация, уточнявайки, че бюджета на общината се крепи предимно на местни данъци и такси, като посочи, че има задлъжнели към Общината предприятия, които също създават проблеми, тъй като с този финансов дефицит трудно биха се осъществявали общински проектни дейности по облагородяване на градската среда и инфраструктура, развитието на спортни, културни дейност и други. Въпреки тези проблеми обаче кметът Неби посочи, че вече има реализирани проекти, като изградената екопътека,

новите паркове, зонитеза отдих и спорт

На всички въпроси, поставени от учениците, беше отговорено подробно и обективно, като възпитаниците на най-голямото училище в общината призоваха Общината да насочи повече усилия към изграждането на детско-юношески центрове, като например "Младежки дом" и клубове. По думите на учениците след работно време е необходимо младите хора да имат места за занимания по осъществяването на свои интереси и хобита. По време на визитата си в сграда на Общинската администрация младите хора посетиха кабинетът на градоначалника, който обясни в детайли как протича един негов работен ден и как се осъществява работния процес, който обичайно е натоварен с изключителна отговорност. Единадесетокласникът Каан Велиев, който седна на "горещия стол", сподели, че отговорността на кмета Неби е наистина голяма, уверявайки се, че

решенията не се взимат никак лесно

Младият отличник сподели, че ако той е кмет една от първите му стъпки ще е да се обгради с добри и доказани специалисти - стъпка, която беше приветствана положително от всички, тъй като общината се състои не само от общинския център Кубрат, но и от още 16 населени места, които се нуждаят от отговорен и добре подготвен екип.

След срещата в кабинета на кмета Неби, председателят на Общинския съвет Хюсеин Юмеров покани учениците в неговия кабинет, разположен в старата част на сградата на Общината, като първо запозна присъстващите с историята на местната администрация, посочвайки пана от снимки на вече бивши и настоящи местни парламентаристи.

В стола на шефа на местния законодателен орган седна ученикът Владимир Денчев, който зададе въпроси, свързани с работата на Общинския съвет и на председателя, който по думите на ученика, е пръв сред равни. Председателят Юмеров обясни подробно как се взимат решенията, чрез редица процедури, комисии и гласуване, а кметът Неби допълни, че за да има добър синхрон между Община и местен парламент, кметът и председателят на Общинския съвет, е необходимо да работят заедно и в синхрон при взимането на решения, засягащи жителите на дадена община.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай