Ужас от бомби след авария в трафопост

Няма експлозия, само пукот, оправдават се от Енергото

Ужас от бомби след авария в трафопост | StandartNews.com

Два адски взрива разтърсиха Бургас във вторник привечер и изправиха на нокти жителите в комплекс "Възраждане". Експлозията е станала в трафопост на ЕВН, който се намира на улица "Дебелт" 9. Опасното съоръжение е разположено в самостоятелна сграда, но е обградено от панелни блокове и тухлени кооперации. На метри от него се намира бившето Трето РПУ, където сега се помещава базовата научно-техническа лаборатория на МВР. В съседство има и детска градина, която в момента на взрива е била вече празна.


Първата експлозия е проехтяла около 19,15 часа. Според жителите на квартала тътенът напомнял на бомба. "Взривът беше страшен. Щом гръмна, и токът спря. Наизскачахме навън по домашни чехли да видим какво става. Помислихме, че са взривили някоя кола или магазин. Беше тъмно, но видяхме, че от трафопоста излизат пушеци и разбрахме, че там е станала белята", разказа 53-годишната Валя Христова, която живее на метри от трафопоста. Взривът се е чул и в по-далечните блокове. Авария следствие на пренатоварване на мрежата е основната версия, лансирана от ЕВН. Според ремонтната група, която е пристигнала първа на място, инцидентът е

 

предизвикан от амортизирани прекъсвачи

 

Веднага на място са изпратени техници на ЕВН. Три часа след като екипът си заминал, последвал друг взрив. Вторичната експлозия е станала около 23 часа. Тогава жителите в района отново наизскачали, този път вече убедени, че някой умишлено залага бомби в трафопоста. От ЕВН твърдят категорично, че не става въпрос за атентат и отричат да е имало изобщо взривове. В официално съобщение на компанията се казва, че е имало лек звук от незначителен пукот. Живущите в района обаче са категорични, че са чули цели две експлозии. Тяхната версия потвърди и областният управител на Бургас. "Поради техническа неизправност е произведен силен взрив, съпроводен от

 

искри и мощен задушлив пушек

 

от експлозия, която е разтърсила съседните сгради. Няма жертви и пострадали. На мястото на инцидента веднага е пристигнала аварийно-техническа група, за да отстрани аварията. За съжаление обаче веднага след намесата на техниците от ЕВН е последвал втори мощен взрив в центъра на Бургас", гласи разпространеното прессъобщение от кабинета на областния управител Павел Маринов. Самият той е пристигнал на мястото на аварията, след като получил сигнал от граждани. Маринов се е свързал с дежурния на ЕВН в Бургас, който го уверил, че енергоподаването ще бъде възстановено след час.

Видими поражения по конструкцията на трафопоста няма. Само леко са опушени две от стените. След аварията голям район от кв. "Възраждане"

 

остана няколко часа без ток

 

Временно бе прекъснато електричеството и в сряда.
От пресцентъра на ЕВН излязоха със съвсем различна версия за аварията. "След извършена проверка е установено, че са повредени два броя автоматични прекъсвачи на ниво "ниско напрежение". При повредата им се произвежда пукот, което е неизбежен ефект при такава авария. В трафопоста категорично не е имало взрив или каквато и да е експлозия. За възстановяване на електроснабдяването схемата на захранване е прехвърлена на другите два прекъсвача в трафопоста. При направена проба за включване по резервна временна схема малко преди 23 ч се получава втори пукот от други два прекъсвача като електрозахранването е окончателно възстановено към 1,30 часа на 26 февруари. С цел коректното отразяване на фактите и избягване на ненужна дезинформация и спекулации дружеството уточнява, че в случая става дума за стандартна техническа авария, а не за взривен или гръмнал трафопост", заявиха в извънредно съобщение от ЕВН.

 

През 2012 г.: Късо съединение помля цял блок


През октомври 2012 г. избухна друг трафопост в Бургас, разположен в жилищна кооперация зад старата поща. Експлозията тогава разруши целия трафопост и апартаментите над него. След късото съединение подовете на две от жилищата пропаднаха, а имущество за 140 000 лева в домовете на 8 семейства бе унищожено.

 

Инцидентът като чудо се размина без жертви. Няколко от обитателите се отърваха с повърхностни рани от хвърчащите осколки. Взривът унищожи и няколко леки автомобила, паркирани точно пред трафопоста. Жестокият инцидент остави тогава без покрив няколко семейства, които живяха цяла зима на хотел на издръжка на община Бургас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай