Уволнен директор стяга протестен митинг в Рибново

Манчо Джуркин иска охрана заради отправени към него заплахи

Уволнен директор стяга протестен митинг в Рибново | StandartNews.com

Благоевград. Протестен митинг на жители от всички населени места в Родопите ще се проведе в петък в гърменското село Рибново. Това разкри уволненият дисциплинарно миналата сряда директор на местното училище Манчо Джуркин. Щабът му, в който са и част от подкрепящите го учители, ще иска разрешение от община Гърмен и полицията за организирането на протеста. „В понеделник вечерта хора на депутата Ахмед Башев ме заплашиха, ще искам полицейска охрана за мен и семейството ми. Ще сме на площада, както украинците на Майдана, докато не успеем. На война като на война", каза Джуркин. Той уточни, че само за 3 дни в Рибново са събрани 400 подписа с искане за свалянето на имунитета на Башев и за отстраняването от поста на шефа на Регионалния инспекторат по образование Огнян Соколов. Подписката върви и в много други населени места в региона. Бившият вече училищен шеф твърди, че микроклиматът в училището е съсипан, 15 учители продължават да бойкотират учебния процес, други 10 техни колеги са в болничен.

 

„Мен пък ме назначиха за помощник - директор, какъвто бях преди да стана вр.и.д. директор. Те не знаят какво правят. Хем съм уволнен дисциплинарно, хем ми дават висока длъжност. В школото и днес няма повече от 100 от общо над 400 ученици", каза още ексдиректорът.
Напрежението в учебното заведение в Рибново ескалира след отстраняването му, като получи заповедта си по куриер, докато е в болничен. Голяма част от учителите бойкотираха учебния процес и отказаха да влязат в класните стаи в знак на протест срещу уволнението на директора. Всички политически уволнения се правят под диктовката на Башев, а Огнян Соколов е маша в ръцете на ДПС, убеден е Джуркин.

 

„Повечето деца са на училище. няколко преподаватели са в болничен, 4-5 не влизат в часовете си. За мен най-важно е да има нормален учебен процес и учениците да не са заложници на нечии лични битки", това пък каза новият директор Светослав Беков, който е лидер на ДПС в съседното село Осиково.

 

Депутатът Ахмед Башев заяви, че не е притеснен по никакъв начин от подписката, с която се иска имунитетът му. „Не съм извършил престъпление. Имунитетът ми може да поиска само главният прокурор. Поведението на Джуркин и още няколко души е като на патологични шизофреници. Срам ме е, че в моето родно село има такива учители и директори. Те трябва да се срамуват, защото цяла България видя какво представляват", допълни той.

 

РИО: Манчо Джуркин не е уволнен по политически причини, а заради куп нарушения!

 

За периода 2012 - 2014 г. в училището в Рибново, когато директор е бил Манчо Джуркин, предишното ръководство на Регионалния инспекторат в Благоевград е извършило 14 проверки. За тях са изготвени констативни протоколи, които потвърждават изцяло това, което е констатирала и 15 проверка, направена от наскоро от експерти на РИО. Миналата сряда Джуркин бе уволнен дисциплинарно по куриер, а в негова подкрепа се обявиха част от учителите, които се вдигнаха на стачка и не влизат в часовете.

 

„Няма един протокол с положителни констатации, където и да се пипне навсякъде е хаос и нарушения, затова не става дума за политическа чистка", категоричен е началникът на РИО Огнян Соколов. Установено е системно неизпълнение на задълженията, липса на компетентност и куп пропуски в работата на училищния шеф. „Изпитни материали не се утвърждават, няма сформирани комисии, а само един учител, оценките се коригират, задраскват, изтриват, когато преценят някои хора в училището", категоричен е Соколов.

 

Според него всяка една диплома, издадена от училището по време на управлението на Джуркин, може да се окаже спорна и дори нелегитимна. Причината – има разминаване с оценките в личния картон, задрасквани са оценки в дипломите. Някои ученици са се записали в школото с едни имена, но са сменили имената си и дипломата им е издадена с новото име.

 

Има опасност някои от дипломите на учениците да бъдат обявени за невалидни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай