Ути готви 3000 порции курбан за Илинден в Пирин планина

Ути готви 3000 порции курбан за Илинден в Пирин планина  | StandartNews.com

Благоевград. 110-годишнината от Илинденско – Преображенското въстание ще бъде отбелязана с традиционен събор в местността Попови ливади над Гоце Делчев в събота, 3 август. Организатор на събитието е общината.

Всички присъстващи ще могат да опитат от курбана за здраве, който ще бъде приготвен лично от Ути Бъчваров в най-големия меден казан на Балканския полуостров. В този съд се събират 3000 порции. Курбанът ще бъде сготвен от известния кулинар на голямата поляна в курортната местност пред очите на гостите. Раздаването му ще започне по обяд.

Програмата ще започне в 10.30 часа пред паметника на Гоце Делчев в местността Попови ливади със заупокойна молитва за загиналите във въстанието и молебен за здраве. Службата ще се води от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Натанаил. Тържествено слово ще произнесе академик Георги Марков – директор на Института по история към БАН. След това ще бъдат поднесени венци и цветя в знак на признателност към жертвите на въстанието. В 11.30 часа е началото на празничния концерт, в който ще участват Фолклорен ансамбъл „Ефрем Каранов" от град Кратово, Република Македония, Неврокопски ансамбъл за народни песни и танци, Сборен оркестър от Гоце Делчев с ръководител Здравко Георгиев и изпълнителите Боряна Карпузова, Цветанка Воденова, Георги Жбантов, Иван Арнаудов и Мария Христова.

Специални гости ще са певицата Деси Слава и актьорът от „Шоуто на Слави" Краси Радков, като последният ще весели публиката със скечовете си. За мераклиите да участват в събора община Гоце Делчев ще осигури транспорт. Автобусите ще тръгнат от централния площад в града от 8.00 часа и ще се върнат обратно след 16.00 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай