Ураганен вятър повали бора на проф. Боян Ничев

Ураганен вятър повали бора на проф. Боян Ничев | StandartNews.com

Берковица. Ураганният вятър, който вилня през нощта срещу събота, е повалил бора на проф. д-р Боян Ничев. Той се намира на централния булевард в Берковица, където е била къщата на именития ни литературен критик и историк. Посаден е през 1930 година в деня, когато се е родил. Преди дни той би трябвало да навърши 85 години.

Проф. Боян Ничев е бил директор на института по литература при БАН. От 1991 до 1996 година е посланик на България в Чехия. Известни са неговите студии за Димитър Талев, Бранислав Нушич, за съвременния български роман. Умира през 1997 година.

Преди години, когато събаряли родната му къща в Берковица, за да изградят ларгото на града, историкът Милан Миланов се застъпил за бора. Той бил оставен в средата на зелената площ. Дълги години високото дърво е превръщано в новогоодишно и украсявано със светещи лампи. 85-годишният му ствол обаче не е издържал на силния вятър от събота и е паднал на земята.

В Берковица и други дългогодишни дървета са повалени. Екипи на общината от служители и доброволци успяха до понеделник на обяд да ги съберат и изнесат от улиците и тротоарите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай